Favoriet

Maaien

Agritechnica 2015: Major Swift met drie maaidekken in lijn

Major heeft een nieuwe serie maaiers voor sportvelden en gazons. De serie gaat van 1,90 tot 5,50 meter. De grootste concurreert dus met Major’s driedelige TDR-serie.

De TDR-serie van Major maait 4,9 of 6,1 meter breed. Daarbij hangen drie maaidekken in een transportframe, het middelste dek hangt achter de vlinderdekken. Bij de nieuwe Swift van 5,5 meter is dat niet het geval. De drie maaidekken liggen in een lijn. Er is geen schakelkast, dus de maaidekken zijn niet onafhankelijk in of uit te schakelen, zoals dat bij de TDR-serie wel kan.

Lichter

De maaidekken van de hele serie zijn vervaardigd uit een fijnkorrelige staalsoort. Daardoor zijn de maaidekken dunner en daarmee lichter geworden. De Major Swift is per meter werkbreedte aanzienlijk lichter dan de TDR.

Frontmaaier

Vooral op sportvelden wordt de Major-maaier doorgaans gebruikt in combinatie met een frontmaaier. Combineer je deze Major met een frontmaaier van 2,4 meter, dan maai je breder dan de trekker en kun je langs alle kanten komen en in de meeste hoeken. De opgeklapte achtermaaier is immers niet breder dan twee meter.

Meer luchtverplaatsing

Het nieuwe maaidek is hoger, daardoor zouden de nieuwe Majors veel meer luchtverplaatsing genereren en beter mulchen. De maaidekken zijn bovendien uit een stuk staal gemaakt. Major heeft de dubbele messen vervangen door enkele messen. Extra versnijden met de messen zou niet meer nodig zijn dankzij de toegenomen zuigkracht. De schraper op de rollen is een vierkant profiel geworden. Dat is het makkelijkst te demonteren en er blijft weinig gras opliggen.

Goedkoper

De variant van 4,2 meter en van 5,5 meter zijn er zowel in getrokken als gedragen uitvoering. Beide hebben een even aantal messen die tegen elkaar in draaien, een even aantal messen geeft de beste verdeling van maaisel. De combinatie van 5,5 meter achter en 2,4 meter voor kost zo’n 40.000 euro. De TDR 20000 inclusief frontmaaier is 10.000 euro duurder. De gedragen Major Swift’s van 1,9 tot 4,1 meter zijn verkrijgbaar met aanbouw voor front- en achterhef.

151111_Agritechnica_Major_3 151111_Agritechnica_Major_2

Gerelateerde artikelen