Favoriet

Wegenonderhoud

Zomers werk met wintermachines

Wintermachines worden alleen met winters weer gebruikt. Tenminste, dat doet de naam vermoeden. Tuin en Park Techniek sprak een aantal importeurs van wintermachines die ook prima in de zomer te gebruiken zijn.

Een voorbeeld is de Nido Velocity. Deze fietspadreiniger combineert in de winter drie werkzaamheden in één werkgang: spuiten, borstelen en pekelen. Het is een relatief dure machine die je graag vaker zou willen inzetten. Daarom komt Nido nu met de optie om een extra sproeibalk voor de rolbezem op te bouwen. Met deze sproeibalk spuit je water of zeep vanuit de pekeltank op het wegdek. De borstel achter de sproeibalk schrobt vervolgens het wegdek schoon.

Pekelsproeiers

Het bedrijf MixFill+ bouwt pekelsproeiers. Vorig jaar deed het bedrijf  onderzoek naar het koelen van asfalt met vloeibare pekel. Door de hitte werd het asfalt dusdanig zacht dat zware vrachtwagens het wegdek beschadigden. Om dit te voorkomen spoot de fabrikant pekelwater over het wegdek. Uit temperatuurmetingen van het asfalt bleek dat het asfalt voor het spuiten 52,8 graden Celsius was en direct na het spuiten 50,1 graden. Na een halfuur was het water uit de pekel verdampt en bleef het zout op het wegdek liggen. Dit trekt vocht aan en koelt daarmee het asfalt. “Daarnaast weerkaatst het witte zout de zonnestralen. Vergelijk het met een witte en een zwarte auto in de zon. In de witte auto blijft het koeler dan in de zwarte”, zegt directeur Richard Helmhout van MixFill+.

[meerinvakbladpromo tekst=”Naast Nido en MixFill+ vertellen ook Rauch en Rondaan over de zomerse mogelijkheden van hun machines. Borstelen, schrobben, zand en kunstmeststrooien. De mogelijkheden zijn er. Maar worden ze ook benut? Dat is te lezen in het decembernummer van Tuin en Park Techniek.”]

Gerelateerde artikelen