Favoriet

Boomverzorging

Nieuwe zaagketting van Husqvarna

Machinefabrikant heeft een nieuwe zaagketting ontwikkeld; de X-cut SP33G. Volgens de fabrikant presteert de ketting beter door de optimale snijhoeken.

Machinefabrikant Husqvarna heeft een nieuwe zaagketting ontwikkeld; de X-cut SP33G. Volgens de fabrikant presteert de ketting beter door de optimale snijhoeken.

De ketting bestaat uit vijf onderdelen: de beiteltand, verbindingsschakel, veiligheidsschakel, aandrijfschakel en klinknagel. De ketting maakt een smalle zaagsnede. Volgens de fabrikant heeft dit meerdere voordelen. Zo blijft de ketting langer scherp, is het zaagrendement hoog en hoef je de ketting minder vaak te spannen.

Enthousiaste reacties

De kettingen worden volledig geproduceerd in de fabriek in het Zweedse plaatsje Huskvarna. Het was de eer aan een aantal Nederlandse bosbouwers om de zaagketting voor het eerst te testen in Zweden. Zij waren zeer te spreken over de ketting. Frits Spek van het Praktijk Centrum Bomen: “In vergelijking tot de Husqvarna 450E-zaag merk ik een flink verschil. Het zaagt veel agressiever ten opzichte van een standaard ketting”. Wouter Schulp van IPC de Groene Ruimte is het hiermee eens: “De nieuwe X-CUT zaagt een stuk sneller dan de huidige 0.325”. Verder is hij rustiger en bokt niet.”