Favoriet

Sportveldonderhoud

Airter-beluchter geïntroduceerd in Nederland

De Airter-beluchter van de Zwitserse fabrikant Novoter is op vrijdag 7 april voor het eerst gedemonstreerd aan het Nederlandse publiek. De machine prikt 26 pennen in de grond waarna hij lucht in de bodem spuit.

Trainingscomplex Zoudenbalch, de thuisbasis van FC Utrecht, was het decor voor de demonstratie van de Airter Kompakt 26190. De Airter beschikt over een slede met 26 pennen. Deze slede loopt over twee rails. Zodra de pennen in de bodem zakken, beweegt de slede naar achteren over de rails. De pennen staan dus stil ten opzichte van de grond, waardoor er geen wringing optreedt. Zodra de pennen volledig in de grond zitten, spuit er lucht onder een druk van 5 tot 10 bar in de bodem. Hierdoor breekt de bodem. Volgens de fabrikant zorgt dit ervoor dat regenwater beter wegstroomt, het gras zich beter wortelt en de grasmat zachter wordt.

Nadat de lucht in de grond is gespoten, heffen de pennen uit de grond. Via een cilinder beweegt de slede over de rails weer terug naar voren, waarna het proces opnieuw begint. Het grote voordeel hiervan is dat de trekker gewoon kan blijven rijden, terwijl de pennen in de bodem zitten.

De Airter Kompakt werd voor het eerst getoond op de Galabau in 2016. De machine wordt nu door Redexim uit Zeist naar Nederland gehaald.

Gerelateerde artikelen