Favoriet

Wegenonderhoud

Meterregistratiesysteem voor bermherstel

Om het aantal herstelde meters berm te registreren komt het bedrijf ByTheWay met een meterregistratiesysteem. Zodra op een bedieningskast in de cabine op de knop PTO is gedrukt, worden de GPS-coördinaten vastgelegd. Bij uitschakelen gebeurt dat weer. Met deze coördinaten worden de herstelde meters berm berekend.

ByTheWay is een onderneming van Harm Lotterman. Lotterman heeft tevens een mechanisatiebedrijf in Ruinerwold. Met Loonbedrijf Kleis uit dezelfde plaats ontwikkelde Lotterman al de Kleiser bh en de Kleiser vr. Die laatste is een liggende rupsband aan een giek om grond onder vangrails vandaan te ‘draaien’. De Kleiser bh-bermhersteller is een liggende trekkerband aan een giek om bermen te vlakken. Intussen werden in het Kleiser-pakket ook een bermverlager en een tang om houtopslag onder het maaiveld af te knippen opgenomen.

Op basis van voertuigvolgsysteem

Het meterregistratiesysteem moet bij die werkzaamheden helpen om makkelijk de afgewerkte meters vast te leggen. By The Way ontwikkelde het systeem met Technocon. De basis van het meterregistratiesysteem is Mi50 van Moving Intelligence, een voertuigvolgsysteem.  Deze werd aangepast en heeft een andere behuizing gekregen. In drie gemeentes werden al bermherstelwerkzaamheden uitgevoerd met het meterregistratiesysteem.