Favoriet

Verzorging

Zelf pekel mixen

Dooimiddel voor natzout of pekel kun je kant en klaar bestellen. Ook kun je het zelf mengen met geautomatiseerde mengers. Tuin en Park Techniek legt het uit.

Je stort zout in de trechter van de menginstallatie. Van onderuit wordt er water in de trechter gepompt. Het water drijft naar boven waarna het na verzadiging overstroomt naar een meetvat waar verzadiging of mengconcentratie gemeten wordt en eventueel wordt aangepast naar 22 procent.

Een hovenier die kleine hoeveelheden pekelwater nodig heeft, kan kiezen voor een oplosser die vaste porties maakt. Uit een afgemeten hoeveelheid water en zout kun je zo een tank met pekelwater maken. Wel moet de tank dan leeg zijn voor je weer een nieuwe voorraad kunt maken. Bedrijven, gemeentes en wegbeheerders kunnen beter kiezen voor een volautomatische menger. Hierbij wordt het mengproces in werking gesteld zodra er ruimte is in de opslagtank.

Magnesiumchloride, natriumchloride, calciumchloride. Er zijn nogal wat dooimiddelen beschikbaar. Wat de voor- en nadelen zijn en welke keuze bijvoorbeeld gemeente Amsterdam maakt en waarom is te lezen in het decembernummer van Tuin en Park Techniek.

Gerelateerde artikelen