Favoriet

Trekkers

Rapid test autonome éénasser

Onder de noemer Cosmos Innovation Project werkt de Zwitserse fabrikant Rapid aan een autonome éénassige trekker. Vorig jaar testte de fabrikant al een prototype. Dit jaar hebben zij nog drie modellen gebouwd die in september gedemonstreerd worden.

Onder de noemer Cosmos Innovation Project werkt de Zwitserse fabrikant Rapid aan een autonome éénassige trekker. Vorig jaar testte de fabrikant al een prototype. Dit jaar hebben zij nog drie modellen gebouwd die in september gedemonstreerd worden.

De bodemverdichting neemt af, het werkresultaat is constanter en daarnaast ontlast een autonome éénasser het personeel. Dat zijn de argumenten voor Rapid om een autonome éénasser te bouwen. Daarnaast onderzoekt Rapid of de machine ook in een zwerm kan functioneren, ofwel dat de machine met meerdere trekkers tegelijk een perceel kan bewerken.

Eind september organiseert Rapid een velddemonstratie. Tijdens deze demo kunnen geïnteresseerde klanten zich melden. Zij mogen de autonome machines gaan testen op verschillende praktijklocaties.

Plaatsbepaling

Voor het project heeft de fabrikant een standaard éénassige trekker omgebouwd. Deze 500 kg zware machine is voorzien van een Briggs & Stratton-motor met een vermogen van 16,9 kW (23 pk). Het prototype is voorzien van een maaibalk die drie meter breed maait. De éénasser weet zijn locatie en kan zelfstandig rijden dankzij RTK-GPS, GNSS, en GSM. Eventueel kun je hem ook besturen met een afstandsbediening.

Gerelateerde artikelen