Favoriet

Trekkers

Carraro komt met hybride trekker

Op landbouwbeurs Eima in Bologna presenteert Carraro een hybride concepttrekker. De Ibrido, Italiaans voor hybride, is gebaseerd op een standaard smalspoortrekker van Carraro.

De trekker heeft onder de motorkap een 77,1 kW (105 pk) dieselmotor en een elektromotor. Ook de accu’s bevinden zich direct voor de cabine onder de motorkap. De trekker kan volledig elektrisch maar ook op diesel rijden. Daarnaast kan de elektrische aandrijving de dieselmotor bij zwaar werk ondersteunen. De mechanische transmissie heeft 24 versnellingen vooruit en 24 versnellingen achteruit.

Niet de eerste

Op Eima heeft Carraro voor het concept twee medailles ontvangen, de Technical innovation of EIMA 2018 en de Blue EIMA Award for the enviroment. Overigens is Carraro niet de eerste fabrikant die met een hybride trekker komt. Op Agritechnica 2009 presenteerde Belarus een prototype van de 3023, waarbij de dieselmotor een generator aandrijft. De opgewekte energie gaat naar een elektromotor die via de transmissie de wielen aandrijft.

In 2012 presenteerde Rigitrac de hybride EDW 120, een 88,2 kW (120 pk) prototype met elektrische wielmotoren. In 2014 kwam firma Boessekool uit Almelo met de Multitooltrac. Deze werktuigendrager heeft een vermogen van 140 kW (190,5 pk) en heeft elektrische wielmotoren.

Het concept van diesel-elektrische aandrijving is binnen de landbouw nog vrij nieuw. Overigens zijn er sinds de jaren 20 van de vorige eeuw al treinen met diesel/ elektrische aandrijving.

Gerelateerde artikelen