Favoriet

Verzorging

Autonome veegmachine van Enway

Enway, bestaande uit een team van engineers, is gevestigd in Berlijn en test een autonome veegmachine in Darmstadt.

De veegmachine heeft een elektrische aandrijving en vindt zijn weg met behulp van camera’s, lasers en een 3D-kaart. GPS is niet nodig. De autonome veger rijdt twee tot drie kilometer per uur, weegt 500 kilo, is 1,50 meter lang en 1,10 meter breed.

Veiligheid

Als de veegmachine een object of persoon nadert, dan stopt het een meter ervoor. Tijdens de test in Darmstadt stopte de machine een meter voor een plotseling opduikend kind. De afstand tussen machine en duif was lager.

Volgens mede-oprichter van Enway, Julian Nordt, duurt het nog zeker vijf jaar voordat de veegmachine daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. Eerst moet de regelgeving aangepast worden en moeten juridische vragen worden beantwoord. Enway verwacht overigens niet dat de veegmachine de menselijke arbeid volledig vervangt. Het is bedoeld als ondersteuning bij veegwerkzaamheden. Om de ondersteuning te versterken heeft de veegmachine een zogeheten mens-machine modus. In die modus volgt de veger de mens die voor de machine uitloopt.

Gerelateerde artikelen