Favoriet

Algemeen

Sneeuwruimen zonder chauffeur op Finse luchthaven

In maart 2019 deden Valtra en Nokian Tyres een proef naar het autonoom sneeuwvrij maken van het vliegveld in het Finse Ivalo. Twee Valtra-trekkers maakten de landingsbaan schoon zonder dat er chauffeurs op de trekkers zaten.

Het project ‘Runway Snowbot’ is een zogenoemd proof-of-concept project en is een initiatief van Valtra, Nokian Tyres, Vammas, Neste en Finavia. De sneeuwvloot bestaat uit twee Valtra T254 Versu trekkers uitgerust met Nokian TRI-banden. Zowel voor- als achter iedere trekker hangt een 4,5 meter brede sneeuwschuif en -borstel om de landingsbaan sneeuwvrij te maken. Op de trekkers zaten SmartTouch-functies zoals automatische geleiding en Isobus-besturing naar de werktuigen.

Project geslaagd

Het experiment bleek succesvol. Overigens worden de autonome trekkers niet permanent ingezet op de luchthaven, maar volgens de betrokken partijen maakt het project wel de weg vrij voor een nieuwe manier van denken. “Trekkers zijn een interessant alternatief voor luchthavenvloten waar een werkbreedte van 4,5 meter voldoende is. Trekkers zijn aanzienlijk goedkoper in totale exploitatiekosten dan vrachtwagens. Daarnaast zijn ze veelzijdiger, omdat ze kunnen worden gebruikt voor andere taken zoals sneeuwblazen of maaien tijdens de zomer “, aldus Tero Santamanner, Finavia machine equipment specialist.

Gerelateerde artikelen