Favoriet

Maaien

Volledig autonome frontmaaier van Husqvarna

Onder de noemer Husqvarna Autonomous Operation introduceert Husqvarna een volledig autonome frontmaaier. De maaier rijdt met behulp van het Epos-satellietsysteem. De machine wordt getest op drie locaties. Deze test gaat in 2020 verder, in 2021 moet de machine officieel verkrijgbaar zijn.

De autonome maaier is een omgebouwde hybride Rider-frontmaaier. Meerdere sensoren die voorop de machine zitten, zorgen ervoor dat de machine veilig kan werken. Een radarsensor detecteert personen of voorwerpen die zich ver voor de maaier bevinden. Meerdere ultrasone sensoren brengen obstakels dichtbij de maaier in kaart. De maaier past hierop de route en rijsnelheid aan.

2 tot 3 cm nauwkeurig

De frontmaaier is gekoppeld aan het Epos-satellietsysteem, waarmee de Zweedse fabrikant ook zijn robotmaaiers gaat aansturen. Dit systeem bepaalt de positie via GNSS en maakt verbinding met de satellieten GPS, Beidou, Glonass en Galileo. Dankzij het satellietsysteem weet de maaier waar hij is en waar hij moet maaien.

Via een applicatie op je telefoon en computer stel je de grenzen van het te maaien gebied in. Ook kun je de planning instellen. Deze informatie wordt via een 4G-verbinding naar de maaier gestuurd. Kortom, de aanleg van grensdraad is niet nodig. Ook kun je de route van het ene naar het andere maaigebied instellen. Dankzij het Epos-systeem werkt de frontmaaier op 2 tot 3 centimeter nauwkeurig. Wil je de maaier zelf verplaatsen? Geen probleem, want de maaier heeft ook een afstandsbediening.

360 graden camera

Tijdens het maaien stuurt de maaier gegevens over de machine terug. Zo kun je de maaier realtime in de gaten houden. Bovenop de machine zit een 360-gradencamera. Hoogstwaarschijnlijk kun je via de camera meekijken tijdens het werk. Mocht de machine om veiligheidsredenen stilvallen, dan kun je kijken wat er aan de hand is.

Vliegveld

In Zweden wordt Husqvarna Autonomous Operation momenteel getest op Jönköping Airport en Örnsköldsvik Airport. Dit najaar gaat één van de maaiers ook aan de slag op Bromma Airport. Ook in 2020 zal het autonome systeem nog getest worden. In 2021 zijn de machines verkrijgbaar voor geselecteerde markten.

Gerelateerde artikelen