Favoriet

Laadtechniek

Elektrische skidsteer van Kovaco

De Tsjechische fabrikant Kovaco introduceert een volledig elektrische skidsteer. De machine, Elise 900 genaamd, kan 900 kg tillen en is voorzien van 240 Ah batterijen waarmee tot zes gewerkt kan worden.

De Elise 900 is, zo claimt de fabrikant, de eerste volledig elektrische skidsteer ter wereld. Het is mogelijk om de 240 Ah batterijen te vervangen voor de optionele 400 Ah variant. Met die variant wordt de capaciteit van de skidsteer verhoogd van 900 kg naar 1,4 ton. Daarnaast wordt de werkduur verlengd van zes naar acht uur. In beide gevallen geldt een laadtijd van 3,5 uur.

Op afstand besturen

De skidsteer kan, op de ‘ouderwetse’ manier, in de cabine met een joystick bestuurd worden. Daarnaast is het mogelijk om met een app op de smartphone de Elise 900 op afstand te bedienen. Handig is dat Kovaco standaard een smartphone van Samsung meelevert waarop de applicatie al geïnstalleerd is. Degene die de app hanteert moet wel binnen een afstand van 15 meter van de machine staan. Kovaco biedt ook een afstandbediening met twee joysticks en een beeldscherm aan. Daarmee kan op een afstand tot 50 meter van de skidsteer gewerkt worden.

Bodemvrijheid

Opvallend aan de Kovaco is de bodemvrijheid van maar liefst 262 mm. De Elise 900 rijdt maximaal 12 km/u. De cabine is voorzien van airco, getint glas en een zonnedak dat open kan. De hydrauliekopbrengst bedraagt 65 l/min. De Elise 900 met een 240 Ah batterijpakket kost 48.500 euro, de zwaardere variant met 400 Ah staat op de prijslijst voor 51.200 euro. De prijzen zijn inclusief btw.

Nicholas Vicari, EU Business Development Manager voor Kovaco in de EU, laat weten op zoek te zijn naar dealers in Nederland.

Gerelateerde artikelen