Opslaan

Bedrijfsnieuws

Roberine trekt in bij Conver in Giessen, Votex naar Herder in Middelburg

Dutch Power Company (DPC) brengt de productie van Roberine-maaiers onder bij DPC-dochter Conver in Giessen (NB.). De Votex-productie verhuist van Enschede (Ov.) naar Middelburg (Z.). Klanten en machinedealers zullen weinig van de verhuizing merken, aldus DPC.

De DPC-directie kondigde de verhuizing eind 2020 aan. Behalve Roberine-maaiers, bouwt de fabrikant in Enschede ook klepelmaaiers, zuigwagens en bladblazers van Votex. De Votex-productie wordt ondergebracht bij maaiarmfabrikant en tevens zusterbedrijf Herder in Middelburg (Z.). Herder heeft in het verleden al machines voor Votex gebouwd en kent het productieproces.

Volgens Michel de Vries, directeur van Dutch Power Company, was het pand in Enschede ‘te groot geworden voor de huidige productie van Roberine en Votex’. Vorig jaar zijn er naast de productie voor Votex nog circa 110 Roberine-maaiers gebouwd. Ter vergelijking: Tuin en Park Techniek sprak in 2005 met toenmalig fabrieksdirecteur Ruud Nijland en toentertijd werden er in Enschede met 150 mensen nog 5.000 machines per jaar gebouwd.

Michel de Vries, directeur van Dutch Power Company, voor het Experience Center in Giessen (NB.).[/caption]

Fabriekspand

De productie van de Roberine-maaiers wordt grotendeels ondergebracht in de productieruimte van maaibootfabrikant Conver. Ook gaat DPC het pand tussen de Conver-fabriek en het Experience Center in Giessen gebruiken. Hierin komt onder meer een poedercoatstraat.

De verhuizing vindt stapsgewijs plaats is en is inmiddels gestart. Eind dit jaar moet de verhuizing zijn afgerond. Eerst wordt in Giessen de productie van de John Deere-maaidekken opgestart. Want hoewel Roberine al twee jaar geen grasmaaiers meer voor John Deere bouwt, produceert de fabrikant de komende jaren nog wel reserveonderdelen voor de Amerikaanse fabrikant.

DPC heeft het fabriekspand in Enschede inmiddels verkocht. De inventaris verhuist grotendeels mee naar Giessen en Middelburg.

Verhuizing

Voor de 44 medewerkers uit de fabriek in Enschede heeft de verhuizing grote gevolgen. De meesten wonen in de omgeving van de fabriek en verhuizen niet mee. Met de medewerkers zijn samen met de vakbonden regelingen getroffen. Twee verkopers zetten hun werkzaamheden voor Roberine en Votex voort op de nieuwe locatie. Volgens De Vries heeft 60 procent van de medewerkers inmiddels elders een nieuwe baan gevonden. Met een aantal medewerkers zijn nog gesprekken gaande. Op de nieuwe locaties in Giessen en Middelburg komen circa 25 nieuwe banen beschikbaar.

Klanten en dealers zullen volgens DPC weinig tot niks van de verhuizing merken. “De verhuizing is zo gepland dat de productie stapsgewijs over zal gaan naar de nieuwe locaties. Net als veel andere machinefabrikanten hebben wij helaas wel te maken met onderdelentekorten van onze toeleveranciers. Mogelijk lopen de levertijden hierdoor iets op. Maar dat heeft niets met de verhuizing te maken.’’

De Roberine-productie in 2019.[/caption]

John Deere

De fabriek in Enschede werd in 1951 opgericht door familie Robers en lange tijd bouwde de fabrikant grasmaaiers onder de merknaam Roberine. In de jaren tachtig nam Sabo de fabriek over. In 1995 werd Roberine gescheiden van moederbedrijf Sabo en kwam het bedrijf onder directe leiding van John Deere, dat overigens al sinds 1991 meerderheidsaandeelhouder was. In 2002 is de bedrijfsnaam veranderd in John Deere Enschede.

Zes jaar geleden kocht DPC het bedrijf Roberine en sindsdien worden er weer kooi- en klepelmaaiers onder de merknaam Roberine gebouwd. Tot twee jaar geleden bouwde de fabrikant ook machines voor John Deere. Maar door de aanscherping van de emissienormen naar Stage V moest ook John Deere de techniek en dus ook de productiewijze van de maaiers aanpassen. De fabrikant besloot de productie van de grote zitmaaiers in Enschede te staken.
Begin 2019 werd DPC en dus ook Roberine en Votex, overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Alamo Group. DPC-directeur Michel de Vries laat weten dat Alamo geen invloed heeft gehad op de verhuizing. “Deze keuze is weloverwogen gemaakt met het oog op een gezonde bedrijfsvoering”, benadrukt De Vries

In 2019 werden in de fabriek in Enschede de laatste John Deere-maaiers gebouwd.[/caption]