Favoriet

Boomverzorging

Husqvarna stelt ’traditionele’ en ‘geavanceerde’ 90 cc kettingzagen voor

De Zweedse fabrikant Husqvarna introduceert twee nieuwe 90 cc kettingzagen; 585 en 592 XP. De 585 bestaat uit relatief eenvoudige maar bewezen techniek, benadrukt de fabrikant. De 592 XP heeft onder meer AutoTune wat ervoor zorgt dat je de motor zonder te choken kunt starten.

De nieuwe zagen vervangen de 390 XP en 395 XP. Omdat deze zagen niet meer voldeden aan de aangescherpte emissie-eisen, bouwde de fabrikant deze zagen al enige tijd niet meer. De dealers die de zagen nog op voorraad hadden, mochten ze nog wel verkopen.

Inmiddels heeft Husqvarna twee vervangers die wel voldoen aan de eisen. De 592 XP is volgens de fabrikant het geavanceerde model. De X-Torq-motor met een cilinderinhoud van 92,7 cm³ heeft een vermogen van 5,6 kW (7,6 pk). De zaag is voorzien van de derde generatie AutoTune wat er onder meer voor zorgt dat je de zaag zonder te choken kunt starten.

De 592 XP is voorzien van een X-Tough Light zaagblad. Daaromheen ligt een X-Cut C85 of C83 zaagketting met een steek van 3/8″. De 592 XP weegt 7,4 kg zonder zaagblad en -ketting. Met een 60 cm groot zaagblad kost de 592 XP 1.509 euro. Voor de 592 XP met een 70 cm groot zaagblad betaal je 1.519 euro. Voor nog eens 20 euro meer wordt de zaag voorzien van een 90 cm groot blad. Ook is er een XPG-versie verkrijgbaar. Deze zaag heeft handvatverwarming en is daardoor 200 gram zwaarder.

Naaldcarburateur

De 585 omschrijft de fabrikant als een zaag die voorzien is van traditionele maar toch moderne techniek. Zo beschikt de 585 over een welbekende naaldcarburateur die je met drie schroefjes handmatig kunt afstellen. De AutoTune-techniek ontbreekt en dus moet je choken bij het starten. De cilinderinhoud is iets kleiner dan bij de 592 XP; 86 cm³. De X-Torq-motor van de 585 levert 5,1 kW (6,95 pk).

De zaag is uitgerust met een massief X-Tough blad. De Light-versie, die gemaakt is van iets lichter materiaal, kun je optioneel op de 583 krijgen. Net als bij de 592 XP kan de 585 uitgerust worden met de X-Cut C85 en C83 kettingen. De Husqvarna 585 is standaard voorzien van een 50 cm blad en kost 1.339 euro. De 585 weegt 7,5 kg, zonder zaagblad en -ketting. Zowel de 585 als 592 XP zijn in het derde kwartaal van dit jaar verkrijgbaar.

Magnetisch filter

De zagen zijn vrij smal, de achtergreep is centraal geplaatst en ook de handgreep aan de voorkant is dichterbij de zaag geplaatst. Volgens de fabrikant zijn de zagen daardoor goed te manoeuvreren. Beide zagen hebben een brandstoftank met een inhoud van 0,82 liter. Verder hebben ze een magnetisch benzinefilter. Een klein magneetje bij het benzinefilter haalt eventuele kleine metaaldeeltjes uit de brandstof en voorkomt dat ze de carburateur in gaan.

Beide zagen kunnen de machinegegevens ook doorsturen naar het Fleet Services-portaal. Op de 585 kun je hiervoor van de buitenkant een Fleet Services-sensor monteren. Bij de 592 XP kun je zelfstandig een bluetooth-sensor inbouwen. Hiervoor heeft de fabrikant aan de binnenkant van de behuizing al voorbereidingen getroffen. De sensor plaats je rechtsachter bij het luchtfilter. De stekkeraansluiting is al aanwezig. Vervolgens kun je via de applicatie op je telefoon of computer de sensor met Fleet Services verbinden.

Gerelateerde artikelen