Favoriet

Oogsttechniek

Pellenc heeft heggenschaar vernieuwd

De Franse fabrikant Pellenc heeft de Helion-heggenschaar vernieuwd. Naast een andere kleur is de kabel van de heggenschaar korter en is het veiligheidssysteem gewijzigd.

De Franse fabrikant Pellenc heeft de Helion-heggenschaar vernieuwd. Naast een andere kleur is de kabel van de heggenschaar korter en is het veiligheidssysteem gewijzigd.

De Helion 3 is in de basis grotendeels gelijk aan zijn voorganger. In plaats van een grijze kleur zijn de heggenscharen nu zwart. Daarnaast is de elektriciteitskabel korter geworden. Bij het gebruik van een rugaccu zit de stekkeraansluiting namelijk voortaan aan de voorkant op de rechterdraagriem. Door de kortere kabel is het nagenoeg onmogelijk om de kabel tijdens het snoeien onverhoopt door te knippen. Dankzij de stekkeraansluiting kun je de kabel snel aan- en afkoppelen.

Voor het inschakelen van de heggenschaar moet je drie handelingen verrichten. Eerst knijp je de hendel van de bovenhandgreep in, waarna je twee keer de trekker bij de achtergreep indrukt. Daarna start de aandrijving van het blad. Voorheen zetten sommige gebruikers de hendel van de bovengreep vast met een kabelbinder of een stukje tape. Hierdoor was het mogelijk om met één hand de heggenschaar te bedienen. Dat bracht echter risico’s met zich mee. Pellenc paste dit om die reden bij de nieuwe versie van de Helion aan. Het is voortaan onmogelijk om de heggenschaar in te schakelen zolang de hendel van de bovengreep onafgebroken wordt ingedrukt.

Schaarbladen

De bladen van de Helion 3 zijn onveranderd. Er zijn drie lengtes verkrijgbaar: 51 en 63 en 75 cm. Dankzij het snelwisselsysteem kun je volgens de fabrikant het blad binnen 1 minuut omwisselen. Het blad kan op vier snoeisnelheden worden aangedreven. Met een knop kun je de snoeisnelheid wijzigen.