Favoriet

Reinigen

Husqvarna investeert 2,5 miljoen euro in afvalzuigrobot

Husqvarna Ventures, onderdeel van de Husqvarna Group, investeert 2,5 miljoen euro in Angsa Robotics. Deze fabrikant uit München (D) ontwikkelt een robot die autonoom afval in de openbare ruimte kan opruimen.

Husqvarna Ventures, onderdeel van de Husqvarna Group, investeert 2,5 miljoen euro in Angsa Robotics. Deze fabrikant uit München (D) ontwikkelt een robot die autonoom afval in de openbare ruimte kan opruimen.

Husqvarna wil met de investering de ontwikkeling en commercialisering van de Angsa-robot versnellen. Volgens Mark Johnson, hoofd van Husqvarna Ventures, sluit de investering aan bij de strategie om nieuwe robotica-oplossingen te ontdekken. “Husqvarna Ventures ziet aanzienlijk potentieel in de unieke oplossing van Angsa Robotics voor het automatiseren van afvalinzameling in de openbare ruimten. Door in een vroeg stadium te investeren, draagt Husqvarna bij aan de ontwikkeling van Angsa’s innovatieve technologie. Daarnaast biedt het mogelijkheden rond toekomstige productaanbiedingen”, aldus Johnson. Of de fabrikant te zijner tijd de robot ook onder eigen merknaam gaat verkopen, dat deelt de Zweedse machinefabrikant nog niet.

Volgens Lukas Wiesmeier, CEO en mede-oprichter van Angsa Robotics, is de samenwerking de uitgelezen kans om de afvalzuigrobot wereldwijd onder de aandacht te brengen. “We zijn verheugd om Husqvarna Ventures als strategische investeerder te hebben. Hun diepgaande kennis van de roboticamarkt, gecombineerd met hun uitgebreide wereldwijde netwerk, zal een onschatbare ondersteuning bieden bij het opschalen van onze ontwikkeling en het versnellen van onze go-to-market-strategie”, aldus Wiesmeier.

Afval herkennen

De Angsa-robot vindt zijn weg met behulp van gps en kan volgens de makers ingezet worden bij evenementen, in parken en op particuliere grasvelden. Angsa heeft de robot uitgerust met een lithium-ion accupakket en werkt volledig elektrisch. Dankzij kunstmatige intelligentie onderscheidt de robot afval van andere zaken zoals bladeren of insecten. De software wordt getraind met behulp van een eigen dataset met echte afvalbeelden.