Favoriet

Bedrijven

De Schans ontvangt nog 320 Knikmops-wielladers

De discussie tussen Gebroeders Geens en De Schans over de Knikmops-ontwikkeling, -productie en de verkoop ervan loopt op zijn eind. Hoewel de samenwerking tussen beide partijen officieel afliep per 1 juli 2023, kan De Schans als gevolg van de gevoerde rechtszaak nog 320 Knikmops-wielladers tegemoet zien voor 30 juni 2024.

De discussie tussen Gebroeders Geens en De Schans over de Knikmops-ontwikkeling, -productie en de verkoop ervan loopt op zijn eind. Hoewel de samenwerking tussen beide partijen officieel afliep per 1 juli 2023, kan De Schans als gevolg van de gevoerde rechtszaak nog 320 Knikmops-wielladers tegemoet zien voor 30 juni 2024.

Eind juni berichtte Tuin en Park Techniek al over de beëindiging van de samenwerking. Destijds werd duidelijk dat De Schans Knikmops-wielladers zou blijven leveren. Het bedrijf blijft ook onderhoud en reparaties uitvoeren. Dat laatste is geen probleem, maar de levering van de wielladers laat nog op zich wachten. De Schans-eigenaar Reinoud van der Schans: “Na alle procedures komt het erop neer dat Geens en ook de rechtbank erkent dat de Knikmops een gemeenschappelijk ontwerp is van Geens en De Schans, maar dat de rechten uiteindelijk toch aan Geens toegekend zijn. Vanuit die situatie mag Geens de samenwerking met ons beëindigen”.

In 2021 zijn beide partijen via de rechtbank een levering voor 2022 van 400 machines overeengekomen. Daarvan zijn er 280 geleverd. Voor 2023 moet Geens van de rechter nog eens 200 stuks leveren. Opgeteld moet de fabrikant dus nog 320 machines naleveren. De Schans heeft meermalen geprobeerd een gesprek te voeren met Gebroeders Geens, maar dat heeft volgens het bedrijf tot op heden nog tot niets geleid.

Komend jaar uitleveren

Marleen Geens, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Gebroeders Geens, laat desgevraagd weten: “De overeenkomst met De Schans als exclusieve distributeur voor Nederland kende een einde op 30 juni 2023. Tot die datum konden er nog Knikmopsen besteld worden. De Schans heeft nog een bestelling geplaatst en deze machines worden het komende jaar uitgeleverd.”

Jan-Willem Slegh, verantwoordelijk voor de verkoop bij De Schans, vertelde in 2021 in vakblad Tuin en Park Techniek over de elektrische Relly-knikladers: “De bouw van elektrische machines had bij Gebroeders Geens geen prioriteit. Maar wij zagen er juist een duidelijke markt voor. Wij kunnen zulke machines verkopen. Dus toen hebben we ons eigen plan getrokken. In navolging van de elektrische Relly’s hebben we de Relly-lijn uitgebreid met dieselvarianten.”

Het antwoord op de vraag welke oorzaak ten grondslag ligt aan het getouwtrek tussen de bedrijven, is lang uitgebleven. Maar De Schans maakte zich met haar dealers zorgen over de kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid in combinatie met degrijze import. “Dat hebben we kenbaar gemaakt bij Geens. Maar pas in de rechtszaak lieten ze weten dat de exclusieve situatie Van de Schans in meerdere opzichten nadelig was voor Geens. Niet alleen productietechnisch en financieel, maar ook de ombouw van elektrische knikmopsen door De Schans”, aldus Van der Schans.

Andere partijen

Gebroeders Geens trekt ook een eigen plan en heeft intussen een overeenkomst gesloten met twee Nederlandse bedrijven. Geens gaat een relatie aan met Handelsonderneming Veluwenkamp voor de distributie van Knikmops. Daarnaast gaat ook de Nederlandse Machine Maatschappij in Waardenburg de Knikmops distribueren. Naast deze aankondiging meldt Gebroeders Geens op 7 augustus 2023 ook dat het met een elektrische kniklader komt. De Knikmops KM140 E. Later zal de KM180 E komen. Beide machines komen er ook als telescoopversie.

De door De Schans ontwikkelde Relly.

Gerelateerde artikelen