Favoriet

Gazon

Student bouwt doorzaaimachine voor Husqvarna Ceora-robot

De Duitse student Simon Harbeintner heeft een doorzaaimachine ontwikkeld voor de Husqvarna Ceora. Daardoor kan de autonome werktuigendrager in één werkgang maaien en doorzaaien.

De Duitse student Simon Harbeintner heeft een doorzaaimachine ontwikkeld voor de Husqvarna Ceora. Daardoor kan de autonome werktuigendrager in één werkgang maaien en doorzaaien.

De Seedera, zoals de student de doorzaaimachine noemt, bestaat uit een zaadtank van Horsch. Onder de tank zit een doseermechanisme van AgriEuro. De doorzaaimachine is met een zelfontwikkeld frame aan de Ceora gemonteerd. Twee zwenkwielen aan de achterkant ondersteunen de doorzaaimachine. De doorzaaier legt het graszaad op de zoden. De student wil nog een eg op de doorzaaier monteren, zodat het graszaad iets dieper in de toplaag wordt aangebracht.

De doorzaaimachine bedien je met een applicatie die de student zelf heeft gemaakt. Met de app kun je de zaaimachine in- en uitschakelen en de dosering aanpassen aan het type zaad. De elektronica van de doorzaaier is ondergebracht in een kastje op het frame.

Prototype

De Seedera is het eerste prototype die Simon Harbeintner op een Husqvarna Ceora heeft gebouwd.

Onafhankelijk project

Simon Harbeintner bouwde de doorzaaimachine voor zijn opleiding. De student volgt een techniekopleiding aan de Eckert Schulen. Harbeintner benadrukt dat Husqvarna geen partner en ook niet de opdrachtgever van het project is.

Naast zijn studie is Simon Harbeintner wel sinds begin 2022 werkzaam als applicatieconsultent bij Husqvarna Group in Duitsland. Hij kent de Husqvarna Ceora daardoor goed. “Ik heb nog geen gesprekken gehad met Husqvarna over eventuele interesse in deze toepassing. Misschien bellen ze me en hebben ze vragen hierover. We zullen zien”, aldus Harbeintner.

Volgens de Duitse student kan de doorzaaimachine nog niet zomaar verkocht worden. “Bij het ontwikkelen van technologie voor robotica zijn functionaliteit en veiligheid de belangrijkste aandachtspunten. Bij de ontwikkeling van deze machine heb ik me voornamelijk gefocust op de werking. Qua veiligheid zijn er dus verdere ontwikkelingen en verfijningen nodig voordat commerciële beschikbaarheid in overweging kan worden genomen”, aldus Harbeintner.

Frame

De doorzaaimachine is met een zelfontwikkeld frame aan de Husqvarna Ceora bevestigd.

Playstation-controller

Het is niet de eerste keer dat de student de Husqvarna Ceora onder handen nam. Eerder verbond hij de autonome werktuigendrager al aan een controller van een Playstation 5. De controller maakt via bluetooth verbinding met een Iphone waarop de Automower Connect-applicatie is geïnstalleerd. Met behulp van de controller kun je zo de werktuigendrager bedienen.

Playstation-controller

Harbeintner koppelde eerder al een Playstation-controller aan de Husqvarna Ceora om zo de bediening te vereenvoudigen.