Favoriet

Algemeen

Comfortabel

Onkruid borstelen, het beluchten van een sportveld, het maaien van bermen of het scheren van hagen met een werktuigenarm. Het zijn van die werkzaamheden waarbij je vele uren, zo niet dagen achtereen doorbrengt in de cabine van een machine. En om eerlijk te zijn, niet alle klussen zijn altijd even spannend – ze zijn misschien zelfs wel een tikkeltje saai. In dat geval ben je blij met een comfortabele stoel om op te zitten, met een goedwerkende airco of met verwarming die de temperatuur in de cabine op peil houdt en een radio die voor wat gezelligheid zorgt.

Onkruid borstelen, het beluchten van een sportveld, het maaien van bermen of het scheren van hagen met een werktuigenarm. Het zijn van die werkzaamheden waarbij je vele uren, zo niet dagen achtereen doorbrengt in de cabine van een machine. En om eerlijk te zijn, niet alle klussen zijn altijd even spannend – ze zijn misschien…

Dirk Huijbregts is ook zo iemand die vele uren per week doorbrengt in een machinecabine. Hij is eigenaar van grondverzetbedrijf Dhulo en zit veel op een shovel. Typerend bij het werk op een shovel is dat je veel moet sturen. Tel je alle stuurbewegingen van een werkdag bij elkaar op, dan loopt dat flink op. En elke stuurbeweging is een armbeweging – iets wat je op den duur kan gaan tegenstaan. Om die reden klopte hij aan bij Gritech. Of dit bedrijf misschien iets kon bedenken. Deze Nederlandse producent ontwikkelde een armleuning met een joystick die aan de bestuurderstoel wordt gemonteerd. Op grote shovels is zo’n optie af-fabriek vaak leverbaar, maar in het kleine, compacte segment is de hydrauliekopbrengst vaak niet toereikend. De joystick van Gritech stuurt een elektrisch aangedreven stuurwiel aan die op de plaats van het oorspronkelijk stuurwiel wordt gemonteerd. Zo kun je met de joystick sturen zonder dat je het stuurwiel ook maar één slag hoeft rond te draaien.

Eén van onze redacteuren probeerde voor deze uitgave de joystickbediening uit. In het begin blijkt het even wennen, maar als je het eenmaal door hebt, stuur je de wiellader moeiteloos alle kanten op. Gritech kan de joystickbediening op nagenoeg elke machine monteren. Het past dus ook op een trekker, werktuigendrager of frontmaaier. Waarom moeilijk doen, als het ook comfortabel kan?

Gerelateerde artikelen