Opslaan

Sportveldonderhoud

Fotoserie | Grasmannen Live 2024 op de KNVB Campus

De tweede editie van Grasmannen Live vond donderdag 24 oktober plaats op de KNVB Campus in Zeist (Ut.). Het thema van de studiedag was ‘klimaatbestendige sportvelden’. Naast een programma met interessante sprekers was er een rondleiding langs de velden en machines van de KNVB Campus.

De tweede editie van Grasmannen Live vond donderdag 24 oktober plaats op de KNVB Campus in Zeist (Ut.). Het thema van de studiedag was ‘klimaatbestendige sportvelden’. Naast een programma met interessante sprekers was er een rondleiding langs de velden en machines van de KNVB Campus.

De weersomstandigheden worden steeds extremer. Er vallen vaker zware buien en er zijn steeds meer periodes met langdurige droogte. Voor sportveldbeheerders wordt het daardoor steeds lastiger om sportvelden in goede conditie te houden. Tijdens Grasmannen Live vertelden verschillende sprekers hoe zij grasvelden wapenen tegen extreem weer. De studiedag werd bezocht door tientallen gemeentes, aannemers, machinefabrikanten en -dealers.

Na de eerste editie in Stadion De Wageningse Berg in Wageningen (Gld.) vond Grasmannen Live dit jaar plaats op de KNVB Campus in Zeist (Ut.), de thuisbasis van het Nederlands elftal en de Oranje Leeuwinnen.
De eerste presentatie werd verzorgd door Hendrik-Jan Buist van de Vereniging voor Weerkunde en Meteorologie. Buist legde uit hoe je zelf het weer kunt voorspellen door goed naar de lucht en de wolken te kijken.
Het groen dat om sportvelden ligt, zoals grasvelden en bomen, kan regenwater opvangen en de buitentemperatuur reduceren. Daarnaast kan het de biodiversiteit op een sportcomplex verhogen wat diverse voordelen kan opleveren. Koen Beelen, projectleider van Co-Capacity, legde uit hoe je sportaccommodaties natuurinclusief en klimaatadaptief kunt maken.
Arjen Spek, eigenaar van Dican Sport en Milati Grass Machines, gaf meer informatie over de machines en producten die zij in het assortiment hebben.
Het creëren van een klimaatbestendig sportveld begint bij de aanleg. Jan ter Steege, projectleider van Plann Ingenieurs, legde uit waar je zoal op moet letten bij de aanleg van sportvelden.
Gemeente ‘s-Hertogenbosch nam ruim drie jaar geleden een Draintalent-installatie in gebruik. Deze installatie pompt overtollig regenwater uit een sportveld. Bij droogte wordt via hetzelfde buizenstelsel juist water in de bodem geïnfiltreerd. Henrie Bekkers, manager buitensportaccommodaties, deelde zijn praktijkervaringen.
Na de lunchpauze werd er gesproken over het onderhoud van sportvelden. Want welke invloed hebben de weersextremen op de dagelijkse werkzaamheden? Martin Brummel, adviseur van Grasmeesters, vertelde onder meer over beluchten, beregenen, onkruidbestrijding en sensoren.
Graszaadleveranciers ontwikkelen rassen die beter bestand zijn tegen regenval en veel zonuren. Erik Dolstra van DLF legde uit hoe zij dat doen en gaf advies hoe je de juiste grasrassen voor jouw velden kunt vinden.

Podcast: Grasmannen

De studiedag Grasmannen Live komt voort uit de podcastserie Grasmannen. In deze serie vertellen verschillende fieldmanagers hoe zij de voetbalvelden in de grote stadions in topconditie houden. Ook leggen zij uit welke machines en techniek zij daarvoor gebruiken. Beluister de podcastserie hier.

Na alle presentaties volgde een rondleiding over de KNVB Campus en werden onder meer de VAR, het voetbal medisch centrum, de trainingsvelden en het machinepark van aannemer Agterberg bekeken. Verder waren er diverse machine- en beregeningsdemonstraties.
De studiedag werd afgesloten met een netwerkborrel in het Trainingscentrum.

Bekijk ook de video van Grasmannen Live: