2023 – 2


Nummer 2
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 2)

afbeelding

Gras knippen – Dubbele messenbalk

14-06-2023 | 3 minuten Redactie

Het gras in natuurgebieden knippen met een dubbele messenbalk vraagt minder vermogen en verlangt dus geen grote trekker. Je knipt het gras met een laag toerental van de trekker en daardoor verbruik je minder brandstof. 

afbeelding

Husqvarna Ceora – Robot voor sportveld

12-06-2023 | 5 minuten Redactie

Arbeidsbesparing en maaien zonder sporters te hinderen, zijn voor gebruikers de belangrijkste redenen om te kiezen voor een Husqvarna Ceora-maairobot. De machine heeft gps aan boord, waardoor zij zonder draad in rechte banen het veld kan maaien. Dat levert een strak beeld op, cruciaal voor professionals.

afbeelding

Ego LBP8000E – Tandje erbij

09-06-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Machinefabrikant Ego komt eind april met de LBP8000E, het nieuwe topmodel bladblazer. ​Aan de achterkant van de bladblazer is plaats voor twee Ego-accu’s. Maar de machine werkt ook op één accu.

afbeelding

Accubosmaaiers – Draadkrachtig maaien

07-06-2023 | 15 minuten Chris Vlaanderen

Steeds vaker gaan accumachines de strijd aan met benzinemachines uit de hogere vermogensklassen. Dat geldt ook voor bosmaaiers met een accu. Samen met twee werknemers van aannemer Vaarkamp uit Ede (Gld.) hebben we de topmodellen van de grote fabrikanten met elkaar vergeleken.

afbeelding

Hellingen maaien – Veilig op het talud

31-05-2023 | 4 minuten Albert van der Horst

Hoewel het aantal machines stijgt waarmee je betrekkelijk veilig taluds en hellingen kunt maaien, blijft het een klus met risico’s. Hoe kun je die beperken?

afbeelding

Emissieloos – Acculoopmaaiers

24-05-2023 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Het aanbod professionele acculoopmaaiers is groot. Vooral in het openbaar groen, maar ook op campings wordt de maaier graag gebruikt, zeker als een zeroturnmaaier net een maatje te groot is. Maar ook voor hoveniers biedt de machine veel voordelen, waaronder lage onderhoudskosten.

afbeelding

Bob-Cat met nieuwe jas

17-05-2023 | 5 minuten Wilbert Beerling

Er was al een groene Bob-Cat-zeroturnmaaier. Een identieke machine wordt nu onder de iets afwijkende naam Bobcat én in de bekende zwart-wit-oranje kleurstelling geïntroduceerd.

afbeelding

Paul Steur: Stihl FSA 135

09-05-2023 | 1 minuut Redactie

“In het voorjaar gebruik ik deze accubosmaaier voor het maaien van siergrassen. Doordat ik ook vaste planten terugzet, hoef ik niet continu te maaien.”

afbeelding

Waterstof uit bermgras

03-05-2023 | 4 minuten Frank Rijnsburger

Bermgras wordt doorgaans gecomposteerd. Vermeulen, Nett Energy en Delphy slaan de handen ineen en onderzoeken of je er waterstof mee kunt maken.

afbeelding

Nils van Ligten: ‘Maaier is slechte grazer’

26-04-2023 | 4 minuten Albert van der Horst

Maaien is een slechte imitatie van grazen, vindt ecologisch hovenier Nils van Ligten. Maar het is nu eenmaal noodzakelijk om verruiging te voorkomen. Om de schade aan flora en fauna te beperken, moet je het maaibeleid aanpassen aan de soorten die je vindt.

afbeelding

VIDEO: Rooien op hoogte

18-04-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

Corné van Gorkum rooit populieren bij een boerderij aan de Wâldwei in Elahuizen (Fr.). De bomen vormen een gevaar voor de bewoners. Van Gorkum, medewerker van Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout (NB.), gebruikt voor de tweedaagse klus een telekraan met een eigen gewicht van 40 ton en een mastlengte van 42 meter.

afbeelding

Gezocht: tuin om te maaien

14-04-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

‘Gezocht: tuin om te maaien’. Dat was de kop van de advertentie die ik als 16-jarige jongen op Marktplaats zette. De oproep bleek een succes. Binnen enkele weken had ik vijf adressen in de omgeving waar ik elke zaterdag en in vakanties aan de slag kon.