2024 – 2


Nummer 02
Jaargang 75

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2024 – 2)

afbeelding

Herder Ecochopper – Mild maaien

12-06-2024 | 3 minuten Johan Simmelink

De Ecochopper van Herder heeft geen klepels en zuigt het materiaal niet direct vanaf de bodem. Dat vergroot de kans voor insecten om te overleven en voor plantensoorten om zich te vermeerderen. Hoe stel je zo’n machine goed af en waarop moet je letten bij het onderhoud? 

afbeelding

Ariens Zenith e – Bull’s eye

11-06-2024 | 4 minuten Frits Huiden

Ariens bracht als één van de eerste merken een grote elektrische zeroturnmaaier op de markt. Een schot in de roos, want de machine verkoopt als een tierelier. Stil, duurzaam en een subsidie die de hoge aanschafprijs ietwat compenseert zijn de argumenten. Over de techniek zijn gebruikers heel tevreden, net als over de verwisselbare accu’s.

afbeelding

Bluebird FM 23-53 Bush Boss – Zonder poespas

07-06-2024 | 5 minuten Chris Vlaanderen

Door zijn bescheiden afmetingen is de Bluebird FM 23-53 Bush Boss een handige maaier voor smalle grasstroken en zonneparken. De maaier is niet overdreven luxe, waardoor de prijs aantrekkelijk is.

afbeelding

Wkm-Palenstamper – Rake klappen

23-05-2024 | 3 minuten Albert van der Horst

Herman Visch uit Doornspijk slaat sinds begin dit jaar palen voor omheiningen in de grond met behulp van een zelfrijdende palenstamper. Het rupsvoertuig is gebouwd door machinebouwer Wikam uit Nunspeet.

afbeelding

Amazone Profihopper 1500 – Door weer en wind

13-05-2024 | 2 minuten Frank Rijnsburger

De Amazone Profihopper 1500 is nu een paar jaar verkrijgbaar en er zijn in Nederland ook wel wat machines verkocht. Maar kopers zaten toch wel te wachten op een versie met cabine. De eerste is nu in Nederland.

afbeelding

Joystickbesturing – Goede zithouding

10-05-2024 | 4 minuten Jasper Lentz

Veel sturen en tegelijkertijd het werk controleren achter de trekker, verslechteren de zithouding. Joystickbesturing lost dat probleem op. 

afbeelding

Timberwolf TW280 Hybrid – Beetje elektrisch

06-05-2024 | 5 minuten Gertjan Zevenbergen

Het Britse Timberwolf bouwt een hybride versnipperaar. De hybride techniek reduceert het verbruik en maakt de nabehandeling van de uitlaatgassen overbodig.

afbeelding

Merlo E-worker met werkkooi – Rijdend bakkie

01-05-2024 | 3 minuten Redactie

De Italiaanse verreikerfabrikant Merlo heeft een werkkooi gemaakt van waaruit je een elektrische verreiker kunt bedienen. Het maakt de machine nog multifunctioneler.

afbeelding

Plant-e plantbatterij – Groene stroom

29-04-2024 | 4 minuten Chris Vlaanderen

Plant-e heeft een stroombron ontwikkeld die met behulp van planten elektriciteit produceert. De stroombron kan bijvoorbeeld een bodemsensor voeden.

afbeelding

Wilbert Jansen: Ufkes Greentec Piranha

25-04-2024 | 1 minuut Johan Simmelink

“Met deze Greentec Piranha frees ik de stobben van essen helemaal weg. Daarna maak ik de grond met een bosfrees weer geschikt voor de aanplant van nieuwe bomen.”

afbeelding

Mowhawk herkent kleur

18-04-2024 | 4 minuten Jasper Lentz

Er komen steeds meer toepassingen voor de Mowhawk, het camerasysteem voor op de bermmaaier. Naast het herkennen van invasieve exoten kan de techniek nog dit jaar kleuren herkennen. Een gesprek met Mowhawk-specialist Wijnand van Breda.

afbeelding

Snelle manoeuvre

16-04-2024 | 1 minuut Jasper Lentz

In augustus 2021 nam Vos Groenvoorziening Roden (Gr.) deze combinatie in gebruik. Een JCB Fastrac 4220 met een Ufkes Greentec Cheetah 30-versnipperaar, een Nokka- houtkraan en een 15 kuubs opvangbak die geproduceerd is door Tamminga Machines in Leek (Gr.).

afbeelding

Oud, maar niet versleten

12-04-2024 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Begin februari kreeg ik de kans om een kijkje te nemen bij bandenfabrikant GRI in Sri Lanka. GRI produceert groen gekleurde trekkerbanden die voor het overgrote deel uit duurzame grondstoffen bestaan. Duurzaamheid houdt de gemoederen dus ook bezig in Sri Lanka. Hoewel, buiten de fabriekspoorten valt dat tegen.