Bovengronds mest uitrijden met watertoediening

Onderzoekers van Universiteit Wageningen experimenteren met een nieuwe techniek voor het reduceren van de ammoniakuitstoot bij het bovengronds uitrijden van drijfmest. Hierbij wordt het uitrijden gecombineerd met het versproeien van water.

Voor het onderzoek gebruiken de onderzoekers een mesttank van Roelama met twee compartimenten. Een compartiment is gevuld met tien kuub mest, het andere met vier kuub water. Het versproeien van water gaat via een tweede spuitstuk. Het water zou de ammoniak binden en de mest van het gras spoelen. Minder emissie en betere benutting van de mest zijn het gevolg, zo stelt melkveehouder Klaas Wolters in het Groningse Winsum. Het onderzoek vindt plaats op zijn bedrijf.

De tank heeft naast de vacuümpomp, een hydraulisch aangedreven verdringerpomp om het water te versproeien, water vullen moet met een externe pomp. Daarvoor is het watercompartiment aan de bovenzijde voorzien van een opening van 60 maal 60 cm.  De melkveehouder monteert een zwenkarm bij de mestput om tijdens het mest pompen water te kunnen laden. Wolters werkt daarvoor nog aan een systeem om met afstandsbediening de externe centrifugaal pomp in en uit te schakelen. Aan het eind van de zomer zijn de onderzoeksresultaten bekend.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

5 Reacties op Bovengronds mest uitrijden met watertoediening

 1. a scherff schreef:

  dit systeem van mest met water uitrijden is bij J Treur in Almkerk al jaren van toepassing.
  en ook al grondig uit gezocht

 2. t.j.kool schreef:

  Dacht direct aan dhr. Treur in Almkerk, maar ja een boer heeft niet zoveel lobby als een universiteit, maar het is wel triest als een ander met je ontwerp de eer opstrijken.

 3. c.koch schreef:

  dit werkt, zeker als er zoals op dit bedrijf al een ammoniakarm rantsoen wordt gevoerd (FIR-Kringloop). nadeel is de extra vracht water voor de bodemstructuur. maar dat is op te lossen door gesynchroniseerde mechanisatie (gps werkpaden). tevens goed voor de grasopbrengst.

 4. mark schreef:

  Maak er een sleepslang-ketsplaat systeem van en je hebt een prachtige combi. met behoud van grondstructuur en evt. met een hogere dosering water.

 5. G Berendsen schreef:

  Dit systeem pas ik al jaren toe, overigens wel met de kanttekening dat het water versproeien plaats vindt d.m.v. een tweede tank die vol met water klaar staat en wordt geleegd (versproeid) wanneer de mesttank geleegd is. De hoeveelheid water is 150 % v.d. hoeveelheid mest. Het water is binnen 3 minuten over de mest gesproeid. Veelzeggend is dat ik een N rendement heb van 80%. Bijkomend probleem is dat ik in februari 2010 “betrapt”ben door een AID mevrouw en derhalve gekort werd op de toeslagrechten en ook nog een dagvaarding kreeg om voor de politierechter te verschijnen. Daar heb ik mijn zegje kunnen doen m.b.t. bovengenoemd voorval cq probleem gepaard met een overhandiging van een wetenschappelijk rapport opgesteld in opdracht van toenmalig LNV wat nadelige effecten aan het licht bracht van mest injecteren in de bodem. Die effecten waren o.a. dat schimmels en anaerobe bacteriën welig voortwoekerden en zo hun ziektekiemen in de plant brachten en vandaar in het voedsel of dier. Als mest minimaal 10 minuten aan UV licht wordt blootgesteld (zon) zijn 90% van de ziektekiemen afgedood en derhalve de infectiedruk in gelijke mate lager. Uitspraak; wel schuldig volgens de wet maar geen strafoplegging. Conclusie mijnerzijds; sta dit systeem wettelijk toe en wel per direct, het millieu vaart er wel bij