Lely uit Maassluis (ZH.) introduceert een nieuwe versie van het Vector automatisch-voersysteem: Lely Vector MFR Next. De mengkuip kan per keer meer kilo’s voer meenemen en kan dankzij voerbunkers (optie) op flink grotere bedrijven voeren dan voorheen.
Lely uit Maassluis (ZH.) introduceert een nieuwe versie van het Vector automatisch-voersysteem: Lely Vector MFR Next. De mengkuip kan per keer meer kilo’s voer meenemen en kan dankzij voerbunkers (optie) op flink grotere bedrijven voeren dan voorheen.
De Vector MFR Next vervangt de in 2018 geïntroduceerde Vector M2. Hoewel de mengkuip nog steeds 2 kuub is, kan de Vector Next ongeveer 35% meer voer meenemen dan zijn voorganger: nu 800 kg. Bedrijven die aan compact voeren doen of een hoog aandeel mais in het rantsoen hebben, kunnen zodoende alles uit de Vector halen. Naast een hoger laadvermogen kan de machine ook grotere hellingen trotseren (tot 8%) en zijn er onder de rok grotere wielen geplaatst om beter over drempels en oneffen terrein te kunnen rijden. Bovendien hebben de grotere wielen een langere levensduur. De accu is voortaan van het type Lithium-titanium. Zo’n 90 procent van de componenten zijn vernieuwd, maar aan het mengprincipe is niets gewijzigd. Tijdens het mengen draait de vijzel 20 toeren per minuut. Als de mengkuip bijna leeg is kan het toerental worden verhoogt tot 50 tpm.
De Lely Vector MFR kan hellingen aan tot 8%.
Rok kantelen
De nieuwe Vector MFR Next kan voortaan de rok die het voor het aanschuiven gebruikt kantelen. Dat zorgt ervoor dat de robot aan twee kanten het voer aan kan schuiven. Maar belangrijkste reden hiervoor is dat de machine daardoor op smallere voergangen kan werken, ook wanneer er maar aan één kant een voerhek is. Dit zou vooral in Scandinvië een belangrijke toevoeging zijn. In plaats van 3,15 m, kan de Vector MFR Next nu op voergangen vanaf 2,65 m breedt uit de voeten.
De rok van de aanschuiver kan kantelen en daardoor kan de robot twee kanten op aanschuiven.
Voerkeuken
Naast de modulaire voerkeuken die Lely samen met ID-Agro aanbiedt zijn er voor de grotere bedrijven ook voerbunkers te krijgen van het Duitse Konrad Pumpe. Deze worden meerdere keren per week geladen met bijvoorbeeld een kuilhapper. Onder de voerbunkers zit een vijzel die de Vector van bovenaf vult. Met meerdere Vector MFR Next-robots is de capaciteit flink te verhogen tot zo’n 800 koeien. Een robot zonder voerkeuken, maar die zelfstandig het voer uit de kuil haalt hoeven we de komende jaren nog niet te verwachten, aldus de fabrikant.
De bekende voerkeuken met het grijpertje is gebleven. Maar optioneel zijn ook bunkers te krijgen waarmee tot 800 koeien kunnen worden gevoerd.
Vanaf eind april
Om aan de steeds strenger wordende veiligheidseisen te voldoen, is de Next nu voorzien van actieve obstakeldetectie die ook tijdens het voeren werkt. Voor betere zichtbaarheid is de machine uitgerust met verlichting. De Vector MFR Next is vanaf eind april te bestellen. Wie een ouder type Vector heeft en de robot aan vervanging toe is, kan deze met een bestaande voerkeuken blijven gebruiken. In de praktijk blijkt namelijk dat een voerkeuken ongeveer twee Vector-robots meegaat. Wie een Vector M2 in bestelling heeft, krijgt de mogelijkheid om de order om te zetten naar het nieuwe type, met bijbetaling.