De Melkbus is een pendelende wagen voor melk, water, voer en diesel. Hij moet er voor zorgen dat de Natureluur, de mobiele melkrobot die koeien in de weiden van proefbedrijf Zegveld melkt, een hoge capaciteit haalt.

De Melkbus zorgt er voor dat je de mobiele melkrobot niet meer naar huis hoeft te rijden om melk te lossen en voer en water te halen. Dat neemt al snel anderhalf uur per keer in beslag. Tijd die je beter kunt gebruiken om koeien te melken.

  • Melkbus haalt melk op bij de mobiele melkrobot in de wei
  • Er past 1.000 kg krachtvoer en 5.100 liter melk in
  • Water wordt in de melktank meegenomen naar de robot

De krachtvoeropslag op de Melkbus kan 1.000 kg voer herbergen. Met een hydraulische handpomp is de klep van de voorraadbak te openen, waarna de vijzel van de krachtvoersilo’s de bak vult. Bij het lossen bij de melkrobot kun je met dezelfde handpomp de losvijzel boven de krachtvoerbak van de robot brengen. De krachtvoerbak van de Melkbus staat namelijk op een draaikrans.

De achteras met 70 cm brede banden is hydraulisch bestuurbaar. Handig, de wagen is namelijk 6 meter lang. Hydraulische cilinders zetten de Melkbus scheef, zodat de gecombineerde water- en melktank leeg kan lopen. Tegelijkertijd kun je de sturende achteras van de wagen hydraulisch bedienen.

Een 5.100 liter grote Mueller melkkoeltank wordt voor de rit naar de melkrobot in de wei “iedere twee dagen“ gevuld met 2 kuub water wat in de watertank van de robot wordt gepompt. Daarna kan met dezelfde pomp de melk uit de 3.500 liter grote melktank op de mobiele robot in de tank op de overlaadwagen worden gebracht.

De tank heeft een eigen koelinstallatie en melkwacht, zodat hij op het melkveebedrijf geleegd kan worden door de RMO-chauffeur. Om te koelen moet de wagen wel van elektriciteit worden voorzien. In de wei zorgt de Natureluur-melkrobot daarvoor. Die stroom drijft dan meteen de elektrische pompen aan.Staat de wagen op het erf, dan komt de elektriciteit van het net.

De IPC-dieseltank heeft een inhoud van 600 liter. Een aparte pomp met rolslang brengt de diesel in de robot.
Meer nieuws en video’s? Kijk op www.mechaman.nl