Een pistenbully is gemaakt om op hellingen grote sneeuwmassa’s weg te schuiven. Eigenlijk is er geen verschil met het werk dat een shovel op de gras- of maiskuil doet. Daarom teste DLG samen met Landwirtschaftlichen Zentrum Baden-Württemberg (LAZBW) een Kässbohrer 300 GreenTech op de rijkuil. Daarbij keken de onderzoekers vooral naar de verdeling en de verdichting die de machine bewerkstelligt. De kuilkwaliteit werd ook meegenomen.
Multifunctioneel schild
Een groot schild vooraan de 9.360 kg zware machine zorgt er voor dat 100 ton gras, triticale, mais of gps per uur probleemloos is te verdelen. Dat het gras ook tegen de zij- en achterwanden kan komen komt vooral door dat multifunctionele schild. Bij 50 tot 70 ton vers product per uur kon de machine de kuil ook nog goed aandrukken. Ook bleek de silagekwaliteit en voederwaarde goed tot zeer goed.
Niet op de weg
Er is echter wel een nadeel. De machine mag niet op de openbare weg komen. ‘Een toelating tot het wegverkeer is dan ook aanbevelingswaardig”, menen de DLG-onderzoekers.