De geruchtenmachine draait ondertussen op volle toeren. Zo zou het bedrijf uit Rotterdam met een voerrobot komen. Tot nu toe verkoopt Lely immers alleen een paar krachtvoerboxen, een kalverdrinkautomaat en de voeraanschuifrobot Juno. Weliswaar kan het bedrijf de Orbiter-grijper leveren, maar die is niet officieel in het verkoopprogramma opgenomen.
Atlantis
De Orbiter is een robotarm die het voer oppakt en in een mengende voerkuip laat vallen. Het is een overblijfsel van de Atlantis ruw- en krachtvoerrobot die zes jaar geleden nog op het high-tech bedrijf van de Waiboerhoeve in Lelystad draaide. De Atlantis kwam echter nooit tot volle wasdom. Lely verdiept zich nog steeds in automatische voersystemen. Een van de vele patenten die het bedrijf heeft vastgelegd toont een robot die langs het voerhek rijdt en zo de koeien van kracht- en ruwvoer voorziet. De machine heeft nog wel het meest weg van een betonmixer.
Voeren in de melkrobot
Een ander automatisch voersysteem is een kruising tussen een melkrobot en een voersysteem. Ook hier haalt de Orbiter het voer uit een opslag en brengt het naar een bunker. Vanuit die bunker wordt de voertrog van de melkrobot gevuld.

Automatisch melksysteem
Volgens een ander gerucht zou Lely een vernieuwde melkrobot klaar hebben. Veel bewijs daarvoor is echter niet te leveren, anders dan dat Lely continu bezig is bestaande automatische melksystemen te verbeteren. Toch wil dat niet zeggen dat het bedrijf niet met een nieuw automatisch melksysteem kan komen. Een medewerker van Lely liet zich tijdens een persconferentie van Eurotier ontvallen dat het nieuws dat het bedrijf introduceert ‘het nieuws van DeLaval laat verbleken.’ DeLaval wil tijdens Eurotier een automatisch melksysteem voor een draaimelkstal, een binnenmelker om precies te zijn, introduceren. Er is zelfs melkveehouders, die meerdere Lely Astronauts melkrobots wilden aanschaffen, gezegd even te wachten met de aanschaf van die robots ‘omdat er nog iets aan komt.’
Draaimelkstal
In de patentendatabank zijn verschillende tekeningen van Lely waarbij robots de koeien melken in een draaimelkstal. Een van die tekeningen oogt erg futuristisch. Verschillende robotjes rijden namelijk naar de koeien in de carrousel toe om hen te melken. De robots slaan de melk op in een tankje, dat middels een leiding in de vloer geleegd wordt. Ook hier maakt een voersysteem onderdeel uit van de melkrobot.

Eenvoudige versie
Een andere tekening toont een vereenvoudigde versie van zo’n robot. De robotarm schuift namelijk van en naar het platform waarna het de tepelbekers door de achterpoten aansluit. Of dit daadwerkelijk de nieuwste introductie van Lely is? Het zou ook nog steeds een dubbele melkrobot kunnen zijn waarbij een arm twee boxen bedient, waarover op internet wordt gesproken. Woensdag weten we het. Veehouderij Techniek houdt u op de hoogte.