De jongste Spider van Schouten combineert 12 m werkbreedte met een gewicht van 2900 kg. Volgens de fabrikant uit Uddel is dat weinig voor een zodebemester.
Schouten realiseert dat lage gewicht door het gebruik van kunststof (poly-urethaan) schijven en geprofileerde framebuizen. De nieuwe bemester is zowel direct achter de tank te gebruiken als voor het sleepslangsysteem.
Schijven
De 12 m versie – er is ook een 8,2 m uitvoering – bestaat uit 5 secties die individueel afsluitbaar zijn. Iedere sectie heeft 12 pijpen; dat geeft in een onderlinge afstand van 20 cm. Elk element zit aan een parallel-geleide arm en heeft rubber ‘vering’.
De diameter van de schijven is 35 cm en er zijn twee verdelers die elk 30 pijpen voor hun rekening nemen. De afsluiters werken met luchtdruk volgens het tepelvoeringprincipe.
Scharnieren
Schouten heeft 40 jaar ervaring in de mest en bouwt sedert 1998 het sleepslangprincipe. Het scharnierpunt van de slang zit bij de nieuwe Spider nu dichter op de trekker, waardoor er minder krachten op de bemester komen. De scharnieren tussen de armen en het vaste deel zijn verbreed, waardoor ze stabieler zijn en minder kans lopen op slijtage.
Snelsluiting
De hoogte van het frame ten opzichte van de grond, en daarmee de druk op de kouters, is bij de loopwielen eenvoudig via een spindel te regelen. Alle hydraulische slangen worden via een snelsluiting in één keer (ont)koppeld. In het gewicht van 2900 kg is de hefmast niet inbegrepen. Die mast is ook voor andere werktuigen te gebruiken.

Gerelateerde artikelen