Favoriet

Stallenbouw

Swaans G6-vloer scheidt urine direct van de vaste mest

Betonleverancier Swaans ontwikkelt een vloer die de urine direct van de vaste mest scheidt. Voor de G6-vloer is het bedrijf nog op zoek naar twee proefstallen.

Swaans heeft twee versies van de nieuwe G6-vloer bedacht. In beide gevallen is het vloerpaneel 1,20 meter breed en minimaal 1 meter lang. Versie A heeft sleuven in de lengte- en breedterichting van de vloer. Alle sleuven hebben een afschot van 8 procent en transporteren de urine naar gaten in de vloer. Onder die gaten is een urinekelder of een rioleringsbuis te vinden. In dat laatste geval loopt de urine door de buizen naar een kelder of silo buiten te stal.

Bij versie B van de vloer lopen de sleuven alleen in breedterichting. Ook zij hebben een afschot van 8 procent. Op beide vloeren moet een mestrobot of mestschuif de vaste mest van de vloer schuiven richting een afstort met beweegbare klep. De schuif is voorzien van vingers die door de sleuven lopen. Ze schuiven de mest voor zich uit en voorkomen dat de gaten in de vloer verstopt raken.

Welke versie van de vloer Swaans gaat verkopen is nu nog niet duidelijk. Het bedrijf wil eerst beide vloeren testen met de JOZ-mestrobot. Bij versie A moet de nieuw ontwikkelde schuif namelijk ook de sleuf in de lengterichting reinigen, zo is het idee. Swaans wil die sleuf met water schoon maken.