Eerste commerciële DeLaval robot-rotor melkt 250 koeien
Op het Australische eiland Tasmanie draait de eerste commerciële AMR, ofwel Automatic Milking Rotary, van DeLaval op de ‘Gala’ farm. Op DeLaval’s website doen de veehouders, dealer en andere betrokkenen verslag.
Op het Australische eiland Tasmanië draait de eerste commerciële AMR, ofwel Automatic Milking Rotary, van DeLaval op de ‘Gala’ farm. Op DeLaval’s website doen de veehouders, dealer en andere betrokkenen verslag.
Met vijf robotarmen melkt de AMR de koeien op het 24 stands visgraat platform. Twee armen zorgen voor de voorbehandeling, twee voor het aansluiten en een voor het sprayen. Op de ‘Gala’ farm melken de Dornauf’s 250 van hun 1.300 koeien. 90 procent van de koeien die ze met de AMR melken zijn vaarzen. De productie ligt op 8.500 liter. Het doel is 600 koeien te gaan melken met de AMR.
Selectiepoorten
Op het melkveebedrijf van de Dornaufs is ‘3-way grazing’ de sleutel tot een volledig geautomatiseerd melkproces. Een koe gaat naar een bezoek aan de AMR nooit terug naar dezelfde wei. Dat zou moeten zorgen voor een regelmatig bezoek aan de AMR. Om het koeverkeer te realiseren zijn vijf driewegselectiepoorten geplaatst. Twee daarvan selecteren de dieren die de wei uitkomen of ingaan. De volgende geeft toegang tot de wachtruimte, krachtvoerboxen of volgende selectiepoort. Die geeft op zijn beurt weer toegang tot de voergang, de wei voor aandachtsdieren of de volgende selectiepoort. Die selecteert voor twee van de drie weides en de volgende selectiepoort waarvandaan de derde wei bereikbaar is of het ritueel weer opnieuw begint. De koeien die uit de carrousel komen worden via een drieweg naar de separatieruimte, krachtvoerstations of opnieuw naar de wachtruimte gestuurd. Het laatste voor het geval een koe het melkstel aftrapt. Die kan natuurlijk niet opnieuw aangesloten worden, dus moet de koe nog een rondje. In ieder geval geldt dat de koe altijd maar een keuze heeft.
Het gaat niet om de techniek
‘’Het gaat niet om de techniek’’ zo zegt melkveehouder Chris Dornauf. ‘’Dat een robot zijn werk kan doen hebben we in Europa al gezien. We werken hier met een systeem dat is gebaseerd op weidegang. De uitdaging is het creëren en managen van een systeem met vrijwillig koeverkeer dat de continue weidegang mogelijk maakt.’’ Een AMR doet dus meer dan het vervangen van de melkers. Want zijn de melkers vervangen, dan gaat het melken nog steeds niet vanzelf. De koeien moeten naar de wachtruimte, er moeten dieren geselecteerd worden en op z’n tijd moeten ze ook naar een andere weide. De uitdaging van het melken met de AMR is hetzelfde principe in te bouwen als met een opgestalde koppel; een systeem wat voor flexibiliteit in de arbeidsvoorziening zorgt. Zowel de veehouders, als DeLaval’s dealerorganisatie, de onderzoeksinstelling en de belangenbehartigers zijn het er over eens dat het wegvallen van het dagelijks terugkerende zware werk, de melkveehouderij interessanter maakt voor jonge mensen.