Favoriet

Oogsttechniek

Messen van Krone ZX-opraapwagen automatisch slijpen

De Duitse fabrikant van oogst- en hooibouwmachines Krone, komt met een automatisch slijpsysteem voor de ZX-opraapragen. Met 23 slijpschijven, die de 46 messen slijpen.

20131010_ZX_Krone_opraapwagen_04Om met het automatische systeem te slijpen, vouw je de vaste messenbalk naar buiten, samen met de unit met de 23 slijpschijven. Tijdens het werk, met transport en in stalling, vind je de slijpunit dus achter de invoerrotor en messenbalk. Met een druk op de knop zet je de slijpunit aan het werk. De messenbalk heeft 46 messen die om en om geslepen worden.

Vier fasen

In de eerste fase wordt de helft van de messen aan één kant geslepen, in de tweede fase aan de andere kant. Voor de volgende 23 messen wordt het proces nog eens herhaald. De messen slijpen aan één kant duurt een minuut, dus slijpen duurt totaal zo’n vier minuten, laat Krone weten. Als je het handmatig moet doen, wordt het slijpen vaak uitgesteld, meent Krone.

Volautomatisch

Na het activeren van het slijpen, verloopt het proces volledig automatisch. Het aantal malen, ofwel cycli, dat een de slijpschijf maakt voor het slijpen, stel je zelf in. Volgens Krone voldoen drie cycli meestal.

Krone Speed Sharp

Krone noemt het system het Speed Sharp. De Speed Sharp beschikt over 23 veerbelaste slijpschijven. Doordat veren in de slijpunit de schijven dwingen de ronding van de messen te volgen, zou de vorm van de messen behouden blijven. Bovendien zorgen de veren dat de slijpschijven met de juiste druk slijpen.

Controleren

Doordat het slijpen gebeurt als de messenbalk uitgevouwen is, is het risico op vlam vatten van gras, dat is achtergebleven in de invoerunit uitgesloten, bovendien kan de chauffeur of monteur het slijpwerk controleren en zo nodig messen vervangen.

20131010_ZX_Krone_opraapwagen_02

20131010_ZX_Krone_opraapwagen_03

20131010_ZX_Krone_opraapwagen_01