Favoriet

Stallenbouw

Eerste vrijloopstal met MDV-certificaat geopend

De eerste zogeheten vrijloopstal Plus van Nederland is op vrijdag 21 november geopend bij familie Geenen uit Bladel. Een vrijloopstal Plus is een vrijloopstal waarbij stallucht via de bodem wordt weggezogen en door een luchtwasser wordt ‘gewassen’.

Dit wassen vermindert volgens IDV-advies, het bedrijf dat de bouw en ontwikkeling heeft begeleid, de ammoniak-, fijnstof-  en geuruitstoot van de stal.

Om het afzuigen mogelijk te maken ligt er een kunststof beluchtingsvloer in de stal met daarbovenop grove houtsnippers en afgedekt met fijne houtkrullen. Zo is de hele vloer luchtdoorlatend. Door de ammoniakreductie komt de vrijloopstal plus in aanmerking voor de maatlat duurzame veehouderij (MDV).

De komende tijd wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van het bodemmanagement. Met het variëren van de luchthoeveelheid kan de bodemtemperatuur gestuurd worden, zodat deze niet te warm wordt, maar ook niet te koud. Ook wordt onderzocht hoeveel lucht afgezogen moet worden om voldoende ammoniakuitstoot te kunnen reduceren.

Gerelateerde artikelen