Favoriet

Video

VIDEO: Wasserbauer Butler Gold

Handelshuis Zonna in Beilen is sinds twee jaar importeur van Wasserbauer. De nieuwe elektrische aanschuifrobot van de Oostenrijkse fabrikant, de ButlerGold, draait inmiddels op een melkveehouderij in het Drentse Holthe. Uniek is de kunststof vijzel die het voer luchtig en gemixt zo’n 10 keer per dag automatisch aanschuift.

De ButlerGold vindt zijn weg met behulp van twee encoders die op de beide onafhankelijk aangedreven wielen zitten en via de sensoren die langs het voerpad worden geplaatst. Daardoor is de ButlerGold in elke stal te installeren. Voor de veiligheid heeft Wasserbauer twee zaken ingebouwd. Aan de vijzelkant zorgt een aanraking met de geelzwarte rand ervoor dat de ButlerGold meteen stopt. Aan de achterzijde zorgt aanraking voor hetzelfde effect. De ButlerGold is 2 meter lang en 1,1 meter breed. De elektriciteit haalt de machine uit twee 24 volts accu’s met 105 Ah. Na een werkgang worden de accu’s automatisch opgeladen op het laadstation.

Met behulp van een 20 inch-touchscreen kan de machine volgens Zonna eenvoudig worden ingesteld. De gebruiker moet de ButlerGold eenmalig de route leren. De hoeveelheid rondes per dag en de snelheid zijn altijd opnieuw in te stellen. Het is ook mogelijk om de machine met een pc, tablet of smartphone op afstand te bedienen. Door gebruik te maken van een vijzel in combinatie met een schuif worden zowel grove als fijne delen richting het voerhek gewerkt. Daardoor laat de ButlerGold een vrijwel schone vloer achter. Een kunststof vijzel schuift het voer vrijwel geruisloos richting voerhek. De vijzel zorgt ervoor dat het voer belucht wordt en dat het verse voer weer bovenop komt te liggen.  Bekijk de video om de Butler Gold aan het werk te zien.