Favoriet

Algemeen

Agritechnica 2017: autonome kruiwagen van Weidemann

Op Agritechnica in Hannover toont Weidemann, de fabrikant die vooral knikladers bouwt, het IMP-concept. Dit concept bestaat uit een elektrische kruiwagen die als een hond volgt. De IMP rijdt namelijk op een paar meter afstand automatisch achter je aan.

Op Agritechnica in Hannover toont Weidemann, de fabrikant die vooral knikladers bouwt, het IMP-concept. Dit concept bestaat uit een elektrische kruiwagen die als een hond volgt. De IMP rijdt namelijk op een paar meter afstand automatisch achter je aan.

De IMP, wat staat voor Intelligent Multifunctional Partner, werkt volledig elektrisch. Het prototype, zoals op Agritechnica te zien, is voorzien van een grondbak met een laadvermogen van 180 kilo. De bak kun je elektrische kiepen. Met de trekbek aan het voertuig kun je ook aanhangers tot 1.600 kg verplaatsen.

Volgfunctie

Opvallend is dat de kruiwagen automatisch achter je aan rijdt. Hiervoor zit aan de voorkant een sensor die het silhouet van een mens herkent. Door deze techniek weet de kruiwagen in welke richting je loopt en rijdt daarna op enkele meters afstand achter je aan.

Automatisch rijden

De kruiwagen kun je ook besturen met een afstandsbediening. Aan de hand van een vooraf geprogrammeerde route kan hij ook volledig automatisch rijden. Hiervoor rijdt je eerst de route voor met behulp van de afstandsbediening. De kruiwagen onthoudt deze route. Daarna rijdt je de kruiwagen met behulp van de afstandsbediening naar het startpunt. Vervolgens start je het programma en rijdt de IMP automatisch verder.

Aanschuifrobot

Naast de grondbak kun je de kruiwagen ook voorzien van een schuifblad. Met deze schuif kun je de kruiwagen zo ook inzetten als aanschuifrobot die het voer naar het voerhek verplaatst. Dankzij het automatische rijsysteem weet de kruiwagen zelf de route door de stal.

Doel

De IMP is een concept en zal voorlopig nog niet te koop zijn. Weidemann werkt aan het concept samen met de hoogleraren van de sectie landbouwsystemen van de Technische Universiteit van München en Innok Robotics uit Regensburg. “Aan de hand van de IMP-conceptstudie willen we het potentieel van de huidige automatiseringstechnologie verkennen. Het hoofddoel van de automatisering is om de gebruiker zoveel mogelijk te ontlasten,” zegt commercieel directeur Bernd Apfelbeck.

Gerelateerde artikelen