Favoriet

Oogsttechniek

CSP bouwt Claas-hakselaar om tot pelletpers

De Duitse machinebouwer CSP heeft een Claas Jaguar omgebouwd tot pelletpers. Met deze machine kun je, zowel op het veld als stationair op het erf, verschillende gewassen omzetten tot pellets.

De Duitse machinebouwer CSP heeft een Claas Jaguar omgebouwd tot pelletpers. Met deze machine kun je, zowel op het veld als stationair op het erf, verschillende gewassen omzetten tot pellets.

Tijdens Agritechnica in 2015 toonde machinefabrikant Krone al de Premos 5000, een getrokken pelletpers. Echter vond CSP deze combinatie niet compact genoeg. Daarom bouwde zij een Claas Jaguar veldhakselaar om tot een pelletpers. Aan de voorkant van de Metitron 560, zoals de machine door het leven gaat, zit de originele Claas pick-up. De pick-up raapt het gewas op, waarna het direct wordt fijngesneden door een hakseltrommel. Daarna gaat het materiaal naar de pers waar de pelletkorrels worden gevormd. De grootte van de pellets kun je instellen van 6 tot 12 millimeter. Via een transportband aan de linkerkant van de machine laad je de pallets over naar een kieper die naast de Metitron rijdt. Het voertuig is ook voorzien van een bunker. Voordeel hiervan is dat je niet een tweede trekker met kieper erbij hoeft te hebben, aldus de fabrikant.

6 ton per uur

Aan de voorkant heeft de Metitron nog steeds de uitstraling van een Claas Jaguar. Verder is ook de hydrostatische wielaandrijving gelijk gebleven. De pers wordt via een aandrijfriem aangedreven. Volgens de fabrikant perst de machine maximaal 6 ton pellets per uur. Naast stro kan de Metitron ook hooi, miscanthus, Luzerne en speltkaf omzetten tot pellets. Zonder pick-up is de machine ongeveer 7,50 meter lang.