Favoriet

Verzorging

Lichtmasker verhoogt melkproductie

Op de korte winterdagen verlengt verlichting in de stal de dag. Bij melkkoeien die geen stal hebben, is dat lastig. Het Bovine Light Mask biedt uitkomst.

Bekend is dat langere dagen de melkproductie van melkkoeien verhogen. Een Nieuw-Zeelands lichtmasker dat wordt gebruikt in de paardenfokkerij, is op het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc getest bij volledig weidende, stalloze, melkkoeien.

De uitvindster van het lichtmasker voor merries, paste het aan voor melkkoeien en liet onderzoeken hoeveel licht nodig is om het effect van stalverlichting te bereiken.  Een onderzoeksgroep van 80 dieren werd in tweeën gesplitst. 40 koeien kregen een masker dat aanging van vijf uur in de middag tot middennacht. Op een oog van de koeien scheen gedurende die periode een blauw licht. De overige 40 koeien waren de controlegroep. De gemaskerde koeien droegen het masker vanaf de dag van afkalven en produceerden in de eerste 12 lactatieweken 9 procent meer melk. Een masker kost in Nieuw-Zeeland 80 dollar, zo’n 47 euro.

Gerelateerde artikelen