Favoriet

Transport

Balen ophalen met Round Bale Mover

Gewikkelde balen netjes van het land halen betekent een hoop gestuur met de trekker, verreiker of shovel. Daarnaast is een extra man en trekker nodig om met de wagen te rijden en is het risico groot dat de folie beschadigd raakt. In dat licht, heeft Anderson een interessante machine in huis: de Round Bale Mover.

Gewikkelde balen netjes van het land halen betekent een hoop gestuur met de trekker, verreiker of shovel. Daarnaast is een extra man en trekker nodig om met de wagen te rijden en is het risico groot dat de folie beschadigd raakt. In dat licht heeft de Canadese fabrikant Anderson een interessante machine in huis: de Round Bale Mover, oftewel de RBM.

De RBM 1400 is speciaal ontwikkeld voor het oppikken en transporteren van tien gewikkelde ronde balen. Zijn grote broer, de RBM 2000 neemt er zelfs veertien mee. Beide wagens zijn uitgerust met een grijparm, een rollenbed en een verschuifbare voorwand. De grijparm is gemonteerd op een 1 meter lange slee. Daardoor staat de grijper ten tijde van het oppikken even stil (terwijl de trekker doorrijdt) en heeft de grijper voldoende tijd om de baal goed te omklemmen zonder de baal over de grond te slepen. De grijper pikt de baal op en legt die op de rollentafel. Even later volgt een tweede baal. Dan drukt de verschuifbare voorwand de twee balen over de rollentafel naar achteren, zodat er ruimte ontstaat voor twee nieuwe balen. De laadcyclus van één baal neemt zo’n beetje 30 seconden in beslag, klokte het Duitse vakblad Profi dat de wagen probeerde.

Bijzonder is dat de grijper 90 graden kan draaien. Daardoor kun je zowel staande als liggende balen oppakken. Voor balen met een grotere diameter kun je de rollentafel hydraulisch ook nog wat verbreden.