Favoriet

Mesttechniek

JOZ Barn-E mestrobot voor dichte stalvloer

JOZ introduceert een nieuwe mestrobot voor dichte stalvloeren. De Barn-e schuift de mest niet vooruit, maar verzamelt het met behulp van een roterende invoer. De robot is leverbaar in twee breedtes: 155 en 185 cm. 

JOZ introduceert een nieuwe mestrobot voor dichte stalvloeren. De Barn-e schuift de mest niet vooruit, maar verzamelt het met behulp van een roterende invoer. De robot is leverbaar in twee breedtes: 155 en 185 cm. De roterende invoer werkt de mest omhoog waarna het in de mestcontainer opgeslagen wordt. De Barn-E heeft, afhankelijk van de schuifbreedte, plek voor 370 tot 500 liter mest. Met de schuiven aan de voorzijde wordt overtollige mest meegenomen. Vervolgens rijdt de mestrobot naar een dumpput en lost daar de verzamelde mest. Wordt er stro gebruikt in de stal, dan kan de Barn-E dat ook meenemen. De robot kan stro tot een snijlengte van maximaal 6 cm aan, mits er maximaal 2 kg per box per dag wordt gebruikt. Ook boxenstrooisels als zaagsel, gehakseld stro of gesepareerde mest zijn volgens JOZ geen probleem.

Transponders

De Barn-E is, zo meldt JOZ, geschikt voor elementvloeren, rubber vloeren  of andere typen dichte vloer. De routes in de stal en de frequenties zijn in te stellen in de Routemanager-applicatie op de smartphone. Er moet eenmalig een onbeperkt aantal reinigingsroutes ingesteld worden. Op die manier kan elk deel van de stal op specifieke tijden gereinigd worden. De robot rijdt met behulp van transponders in de vloer. De mestrobot rijdt met een maximale snelheid van 6,5 meter per minuut over de stalvloer. De laadtijd van de accu’s, 2 keer 12 Volts, is maximaal 2 uur. De minimum laadtijd bedraagt 75 procent van de tijd dat de Barn-E over z’n route heeft gedaan.
Een roterende invoer werkt de mest de container in. (Illustratie: Youtube/JOZ)