Favoriet

Melktechniek

Ledbuis onder mestgoot zet uiers in het licht

Voldoende licht op de werkplek is belangrijk voor goede prestaties. Dit geldt uiteraard ook voor het werk in de melkstal. De uitdaging is om de spenen goed te belichten. Volgens Top Agrar biedt een lichtbak met ledbuizen op uierhoogte uitkomst.

Naast melken, heeft de melker in de melkput nog een belangrijke taak: de uiers controleren op vervuilingen en verwondingen. En juist daarom is het van groot belang dat de melkers de uiers goed kunnen inspecteren. Bij licht geldt volgens Top Agrar de vuistregel: hoe kleiner het detail, hoe feller het licht moet zijn.

De melkruimte moet zo egaal mogelijk worden verlicht, zonder al te veel schaduwwerking. De koe wordt dan niet geconfronteerd met grote helderheidverschillen als zij de stal binnenkomt en verlaat. Grote lichtverschillen irriteren de koe namelijk en maken haar bedachtzaam. Haar ogen hebben even tijd nodig om aan het veranderende licht te wennen en daardoor wil ze minder vlot doorlopen.

Verlichting uiers

Een lichtsterkte van 200 lux is voldoende voor de algemene verlichting van de melkstal, aldus Top Agrar. Het is daarentegen onvoldoende om de uiers goed te controleren. Bovendien sta je, bij verlichting aan het plafond, jezelf in het licht.

Om dit te verhelpen, hebben sommige fabrikanten een paar jaar geleden lampen in de vloer geïnstalleerd die de uiers vanonder belichten. Het idee werkte uiteindelijk niet naar tevredenheid. Ten eerste schijnt licht de melkers hinderlijk in het gezicht. Daarnaast raken deze lampen op die plek snel vervuild. Een veel betere optie zijn de hufterproof ledbuizen van 1,20 tot 1,50 meter lang, die achter elkaar onder de mestgoot worden gemonteerd. De buizen hebben een diameter van 28 mm en schijnen de melker niet in het gezicht, doordat de buizen niet rondom, maar 270 graden belichten. Volgens Top Agar zijn met de buizen lichtsterktes mogelijk van meer dan 1.000 lux, maar gecombineerd met een dimmer kun je de hoeveelheid licht geheel naar eigen wens aanpassen. Het vakblad adviseert een kleurtemperatuur van 6.000 kelvin. Dit licht evenaart de kleur van daglicht het meest.

Gerelateerde artikelen