Favoriet

Melktechniek

Waarom sensortechniek voor mastitisdetectie lastig is

Tijdens het kennisevenement Melken voor Morgen gaat hoogleraar diergezondheidsmanagement Henk Hogeveen in op de moeilijkheden rondom sensorgebaseerde mastitisdetectie en op de mogelijkheden om het management van mastitis en enkele andere ziekten te ondersteunen met sensoren.

Er zijn veel melkveehouders die tocht detecteren met sensoren. Inmiddels is het ook mogelijk dracht vast te stellen op basis van automatisch genomen melkmonsters of het in-line meten van het melkcegetal. Stappentellers zijn geëvolueerd tot activiteitsmeters waarmee afwijkend gedrag kan worden opgemerkt en software doet al goede pogingen om te analyseren wat dit afwijkende gedrag kan betekent. Echter is de wetenschap nog lang niet klaar met onderzoeken.

Ontdekken van mastitis

Waarom gaat opsporen van mastitis met sensoren zo moeizaam? “Sensoren zijn nog niet in staat om perfect mastitis op te sporen”, zegt WUR-onderzoeker Henk Hogeveen. Tijdens het nieuwe kennisevenement Melken voor Morgen gaat Hogeveen in op wat dan precies zo moeilijk is aan het ontdekken van mastitis met sensortechniek. Daarvoor pakt hij er casussen bij uit het onderzoek om te laten zien wat precies de sensoren niet kunnen en dus waar de problemen ontstaan. Henk Hogeveen blikt ook vooruit en kijkt naar wat wel kan met sensoren op het gebied van gezondheidsmonitoring bij melkkoeien en trekt conclusies over het toekomstige gebruik van mastitissensoren.

Meer informatie over de sprekers en aanmelden voor het evenement Melken voor Morgen.

Gerelateerde artikelen