Favoriet

Trekkers

Voorlader

Om de vaste mest te stapelen van die paar koeien die we op ons bedrijf houden, maak ik gebruik van een voorlader van bijna zestig jaar oud.

Om de vaste mest te stapelen van die paar koeien die we op ons bedrijf houden, maak ik gebruik van een voorlader van bijna zestig jaar oud.

Hij is gekoppeld aan een al evenoude trekker. Nieuwerwetse poespas is er niet op te vinden. Geen parrallelgeleiding, geen automatische aankoppeling, geen hydraulisch bediende mestriek en al helemaal geen weegsensoren. Dat is in ons geval ook helemaal niet nodig. Hij komt immers maar eens per week uit de schuur voor een halfuurtje eenvoudig werk. De afgelopen jaren is de mestriek al wel een paar keer grondig verbouwd. Na zestig jaar is er wel eens iets versleten – zeker omdat de riek alleen maar mest ziet. Hoewel gedateerd, zouden we behoorlijk onthand zijn als het werktuig plotseling niet meer zou werken. Want gemak brengt zo’n ding zeker. Een moderne lader brengt nog veel meer gemak. Zeker als die is uitgerust met weegcellen en bijbehorende software is een voorlader een perfecte hulp bij het laden van de voermengwagen. Hoewel? Is de voorlader echt zo perfect? Natuurlijk, een trekker met voorlader is niet bijzonder zwaar, maar de gewichtsverdeling is ronduit slecht. Een geladen voorlader brengt veel gewicht op de vooras waardoor slijtage toeneemt. Als alternatief kun je de voermengwagen ook laden met een shovel – zeker als die voorzien is van een uitschuifbare giek – of een verreiker. Deze machines zijn vaak zwaar, dat wel, maar ze hebben een goede gewichtsverdeling en zijn erg wendbaar. En dat versnelt het dagelijkse werk. De voorlader heeft echter een grote troef in handen: hij is relatief goedkoop. Je hebt de trekker vaak al en je kunt die ook voor andere klussen gebruiken. Overigens verwacht ik niet dat wij een nieuwe voorlader aanschaffen als onze oudje het begeeft. We lappen de oude gewoon nog een keer op.

Gerelateerde artikelen