Favoriet

Dierverzorging

Sima 22: Innovatieprijs voor Vortex-stroblazer van Emily

De Franse machinefabrikant Emily heeft op vakbeurs Sima in Parijs de gouden innovatieaward gewonnen voor de nieuwe Vortex-stroblazer. Emily kreeg deze prijs voor de manier waarop de fabrikant de vijzel heeft beveiligd tegen verstopping.

De Franse machinefabrikant Emily heeft op vakbeurs Sima in Parijs de gouden innovatieaward gewonnen voor de nieuwe Vortex-stroblazer. Emily kreeg deze prijs voor de manier waarop de fabrikant de vijzel heeft beveiligd tegen verstopping.

In de aandrijflijn van de machine heeft de fabrikant twee sensoren gemonteerd: één op het vliegwiel en de tweede op de vijzel. Als het verschil tussen de twee sensoren te groot wordt, past de machine in drie stappen automatisch de invoersnelheid aan. De eerste stap is een verlaging van de draaisnelheid van de bodemketting. Bij de tweede stap wordt ook de opening bij de vijzel verkleind. Als laatste stap is het onderbreken van de V-snaar die de vijzel aandrijft. Dit gaat razendsnel: 0,005 seconden.

Op de bedieningskast kan de gebruiker, afhankelijk van het strooisel, drie verschillende standen kiezen. Er zijn standen speciaal voor stro, hooi en kuilgras. Afhankelijk van de gekozen stand past de Vortex de doorvoerhoogte bij de vijzel al aan. Hoe zwaarder het gewas hoe kleiner de doorvoer naar de vijzel is.

Omdat de machine (theoretisch) niet verstopt kan raken, hoeft de bestuurder ook niet bij de vijzel te komen om deze leeg te plukken. Verder werkt de machine altijd op de maximale capaciteit, de stroblazer zorgt zelf voor een optimale overbrenging van de aftakas naar de vijzel.

Daarnaast heeft Emily ook nog twee andere innovaties doorgevoerd. Zo heeft Emily standaard het V-cut-messensysteem in de schepbak gemonteerd. Dit zijn twee messen die over de breedte van de laadklep zijn gemonteerd. Deze snijden de touwen door met één druk op de knop. Daarnaast zitten er achterop de klep twee zwarte vangstangen, die naar achteren bewegen tijdens het laden van de baal. Als de baal in de klep zit, veren de stangen terug naar de standaardpositie en vergrendelen ze de baal. Hierdoor hoeft de bestuurder niet meer uit de trekker te komen om de baal handmatig te vergrendelen.

De Vortex heeft een bakinhoud van 4.100 liter, genoeg voor twee ronde balen met een maximale diameter van 2 meter of één vierkante baal met een lengte van 2,70 meter. De blazer heeft een bereik van 24 meter en de pijp kan 260 graden draaien. De Vortex vraagt een minimaal vermogen van 44 kW (60 pk). In Frankrijk is de machine al leverbaar. In 2023 komt de machine in de rest van Europa op de markt. De blazer is er vanaf 30.000 euro.

Gerelateerde artikelen