Het is een goed gebruik om na het melken de melkstal met water schoon te spuiten. Maar echt schoon wordt het pas als je daarbij een alkalische schuimreiniger gebruikt, melden hygiënespecialisten in het Duitse vakblad Top Agrar.
Wie zijn melkstal goed wil reinigen moet als basis kiezen voor een krachtige hogedrukreiniger met een vlakstraalsproeier met een minimale opbrengst van 1.800 liter per uur, vindt Christian Twehues, productmanager bij Desintec in Münster. Een zogeheten vuilfreeskop aan de lans is volgens hem niet geschikt voor de melkstal, omdat die te agressief is.
Een alkalische of basische schuimreiniger lost vetten en eiwitten uit onder andere melkresten op. Melkveehouders die eenmaal hun melkstal met goed schuim hebben schoongemaakt, willen niet meer zonder, stelt Twehues. Voor het reinigen met schuim moet de melkveehouder een schuimlans aanschaffen die hij met een speciale rvs-adapter op de normale lans schroeft.
Dat alkalische schuimreinigingsmiddelen zo goed reinigen komt door de hoge pH-waarde, van soms zelfs boven de 12. Niet alle rubberonderdelen uit de melkstal zijn hiertegen bestand. Voor de reiniging van dit soort gevoelige materialen adviseert Twehues een speciale schuimreiniger.
Ook gevoelige onderdelen als elektronica, moeten worden overgeslagen, maar de rest van de melkstal kan vaak zonder problemen doordrenkt worden met basisch schuim. Een goede schuimreiniger die in de juiste dosering is aangebracht, is na een inwerktijd van 15 tot 20 minuten nog altijd zichtbaar als schuim. Even naspoelen en alle organische verontreinigingen en biofilms zijn verdwenen.
Zure schuimreiniger
Gele strepen en ruwe afzettingen die zich zelfs met basische schuimmiddelen slecht laten verwijderen, zijn volgens Twehues van minerale oorsprong (urine- en melksteen). Om die te verwijderen moet je juist een zure schuimreiniger gebruiken. Maar let op: die middelen zijn vaak corrosief en daarom moet je ze alleen inzetten op deze sterk vervuilde plekken. Bovendien is het raadzaam om deze plekken goed na te spoelen.
De schuimmiddelen zijn geen handzepen, aldus Twehues. Ze kunnen de huid en ogen ernstig irriteren. Op de kannen staat aangegeven welke veiligheidsvoorschriften moeten worden toegepast, maar vaak is het advies om beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen.
Een schone melkstal betekent meer dan alleen een schone en hygiënische werkplek. Een schone melkstal komt ook de diergezondheid en die van de mensen in de melkstal ten goede, aldus Marc Boelhauve van de Hogeschool in Soest. “Afhankelijk van de ondergrond kunnen biofilms de vloer in de melkstal gladder maken. Dat is gevaarlijk voor de koeien en de melkers. Daarnaast is een vloer die niet goed wordt gereinigd een voedingsbodem voor mastitisverwekkers.” Als voorbeeld noemt hij de voormelk die op de vloer terechtkomt, die via spatten ook weer op de uier terecht kan komen.
Desinfectie
Desinfectie van de melkstal (het doden van ziekteverwekkers die na de basisreiniging nog aanwezig zijn) adviseert hij alleen als er sprake is van een acuut probleem, zoals sterk stijgende mastitiscijfers.
Bron: Top Agrar 10/2023