2023 – 2


Nummer 02
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 2)

afbeelding

Armatrac 1254 Lux CRD4 – Turks fruit

09-05-2023 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Nederland is een trekkermerk rijker. Veehouderij Techniek ontdekt dat de in Turkije gebouwde Armatrac CRD4 veel trekker biedt voor relatief weinig geld.

afbeelding

John Deere 6R185 Autopowr – Nieuwe kaskraker

02-05-2023 | 4 minuten Frank Rijnsburger

De 6155R was altijd één van de verkooptoppers van John Deere. De 6R185 heeft dezelfde wielbasis, maar flink meer vermogen. Groeit dit model daarmee uit tot de nieuwe bestseller?

afbeelding

Zwerfstroom in de stal – Zo zijn problemen te voorkomen

27-04-2023 | 3 minuten Gertjan Zevenbergen

Met de grote hoeveelheid elektrische apparaten die in de melkstal worden geïnstalleerd, neemt de kans op zwerfstromen toe. Daarvan kunnen koeien last ondervinden. Maatregelen kunnen het voorkomen.

afbeelding

Mest verwaarden – Alloptimal Bioblox VDM++

25-04-2023 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Alloptimal installeerde in Bakel (NB.) een Bioblox VDM++, een combinatie van een vergister en luchtwasser. De installatie zet mest om in stroom dat de veehouders te gelde kunnen maken.

afbeelding

Toveren met mest – Innoveren zonder grote aanpassingen

18-04-2023 | 10 minuten Frank Rijnsburger

Met weinig stalaanpassingen de stikstofuitstoot terugdringen – inmiddels zijn er drie systemen op de markt die dit beloven. Daarnaast bieden de installaties nog andere voordelen. Een overzicht.

afbeelding

Zonder te schrobben

11-04-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Het leeggooien, schoonmaken en opnieuw vullen van een klauwbad is vervelend en kost veel tijd. Daarom heeft De Rooij Staltechniek uit Waalwijk (NB.) een verzorgingsbox ontwikkeld die dat automatisch doet. Bij eerdere versies van de Careway Matic moest je het reinigingsproces nog handmatig starten. Bij de nieuwe versie telt een sensor het aantal koeien dat door de bak is gelopen, waarna het verversings- of reinigingsproces automatisch begint. De verzorgingsbox is volledig van rvs en plaats je als vaste opstelling op de roosters in de uitloopgang van de melkstal of -robot.

afbeelding

Hergebruik energie – Melkkoeling verwarmt de woning

05-04-2023 | 4 minuten Redactie

Hoge gasprijzen maken het hergebruik van energie interessant. Op het melkveebedrijf kun je goed warmte van de melkkoeling inzetten. 

afbeelding

Eén vijzel spaart diesel – Zelfrijders mengen goed

03-04-2023 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Zelfrijdende voermengwagens doen wat mengresultaat betreft niet veel voor elkaar onder. Het brandstofverbruik verschilt wel sterk, zo blijkt tijdens een demonstratie van de Belgische Boerenbond.

afbeelding

Quicke Q-Companion-weegunit – Wikken en wegen

28-03-2023 | 5 minuten Redactie

Veehouders waarderen Q-Companion op de voorlader. Het toont hen direct het gewicht in de bak, balenklem of op de lepels. Dat scheelt heen en weer rijden bij het voeren. Maar Q-Companion biedt meer.

afbeelding

Melkstel voelt helft lichter

24-03-2023 | 1 minuut Frank Rijnsburger

‘Vorig jaar kregen wij de vraag of we open zouden staan voor het werken met een exoskelet. Lichamelijk is melken best zwaar en elk hulpmiddel dat het werk verlicht, is welkom.’

afbeelding

3 vragen aan: Bert van Niejenhuis, Cow Signals

15-03-2023 | 1 minuut Redactie

Tijdens kennisevenement Melken voor Morgen pleitte u voor een voerkeuken in elke jongveestal. Waarom?

afbeelding

Gas

14-03-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Kan het nog mooier? Je stopt de mest van de koeien in een vergister en er komt groen gas uit. Dat gas kun je vervolgens opwaarderen zodat het daarna het bestaande gasnet opgestuurd kan worden. Het kan, dat weet u waarschijnlijk ook. Ik zag het vorig jaar werken op een melkveebedrijf in Limburg. De hele gemeente waarin het bedrijf ligt, stookt en kookt op het gas uit de mest die de koeien op het bedrijf produceren.