2023 – 4


Nummer 04
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 4)

afbeelding

Onderhoud kalverdrinkautomaat – Vervang speen op tijd

12-09-2023 | 4 minuten Redactie

Kalverdrinkautomaten worden intensief gebruikt. Onderhoud is essentieel om de installaties in tiptop conditie te houden. Aan welk zaken moet je denken? En wat kun je zelf doen?

afbeelding

Avant 860i-minishovel – Stabiel en snel

05-09-2023 | 5 minuten Frits Huiden

Snel op de weg en stabiel bij het laden zijn de grote plussen van een Avant-minishovel met een uitschuifbare giek. Geen afstap op rechts en matig zicht langs de lading, nemen gebruikers voor lief.

afbeelding

Vanggemak

29-08-2023 | 2 minuten Chris Vlaanderen

Om een koe voor een behandeling in een strohok eenvoudig vast te zetten, heeft Royal de Boer een vangbox ontwikkeld. Met het hek kun je in je eentje een koe vangen en vastzetten. Het idee voor de box deed Royal de Boer op in Duitsland. Een medewerker van het bedrijf heeft als afstudeeropdracht een nieuwe variant hierop ontworpen.

afbeelding

Gea Promanure E2950 – Stikstofvanger

22-08-2023 | 4 minuten Gertjan Zevenbergen

Door stikstof toe te voegen aan gescheiden mest ontstaat een stikstofrijke kunstmestvervanger. Dat is het idee achter de Promanure E2950 Manure Enricher die Gea aan de man brengt.

afbeelding

Doorbraak melkrobot

15-08-2023 | 8 minuten Frank Rijnsburger

Na een weifelende start heeft de melkrobot de laatste kwart eeuw voet aan de grond gekregen. Ook ergonomie kreeg veel aandacht.

afbeelding

Lely Exos: gras à la carte

08-08-2023 | 5 minuten Frank Rijnsburger

Lely uit Maassluis (ZH.) heeft voor het eerst de Exos laten zien. De robot oogst autonoom vers gras, rijdt het naar huis en doseert het zelfstandig voor het voerhek. Na een lange testperiode komt de machine in 2024 mondjesmaat beschikbaar voor verkoop.

afbeelding

Bodem kuilvoersnijder klapt weg

01-08-2023 | 1 minuut Frank Rijnsburger

“Niets laat de kuilwand zo strak achter als een kuilvoersnijder. Maar het is lastig om er ook de voermengwagen mee te laden. Bij het voorover kiepen gaat er snel wat over de rand. Daarom bedacht ik vier jaar geleden een neerklapbare bodem voor mijn kuilvoersnijder.”

afbeelding

Sgariboldi Koala 4.5 MD-S – Kleine voervreter

26-07-2023 | 9 minuten Frank Rijnsburger

Veehouders met weinig ruimte of een kleine veestapel zullen niet snel overstappen op gemengd voeren. Of toch? Sgariboldi bedacht een oplossing voor deze bedrijven: een kleine zelfrijdende voermengwagen.

afbeelding

3 vragen aan: melkveehouder Joram Hofman

18-07-2023 | 1 minuut Wilbert Beerling

Met een EAZ-windmolen en een zonnepaneleninstallatie bent u netto energieleverancier. Hoe haalt u het maximale rendement uit de geleverde stroom?

afbeelding

Eten

14-07-2023 | 2 minuten Gertjan Zevenbergen

Goed en smakelijk eten. Ik hou ervan. Het ontbijt en diner zijn mijn favoriete maaltijden. Een goed ontbijt – niet per se veel, maar wel goed vullend – zorgt ervoor dat je er een hele dag tegen kunt. Zeker op een drukke dag, zoals tijdens beurzen, hoef je na een goed ontbijt overdag niet meer te eten.