Favoriet

Blog

Eten

Goed en smakelijk eten. Ik hou ervan. Het ontbijt en diner zijn mijn favoriete maaltijden. Een goed ontbijt – niet per se veel, maar wel goed vullend – zorgt ervoor dat je er een hele dag tegen kunt. Zeker op een drukke dag, zoals tijdens beurzen, hoef je na een goed ontbijt overdag niet meer te eten.

Goed en smakelijk eten. Ik hou ervan. Het ontbijt en diner zijn mijn favoriete maaltijden. Een goed ontbijt – niet per se veel, maar wel goed vullend – zorgt ervoor dat je er een hele dag tegen kunt. Zeker op een drukke dag, zoals tijdens beurzen, hoef je na een goed ontbijt overdag niet meer…

Het avondmaal – liefst met het gezin en met een goed gesprek – is meer dan alleen maar eten. Of koeien dat goede gesprek weten te waarderen, weet ik niet. Duidelijk is wel dat ze het op een uitgebalanceerd rantsoen goed doen. ‘Een boer die goed voert, is een boer die goed boert.’ U weet dat als geen ander. Een slechte kuil moet gecompenseerd worden om de productie op peil te houden. Vers gras is daarbij de basis. Lukt het niet om de koeien buiten te laten grazen, dan kun je dat verse gras zelf in de stal brengen. Met een combinatie van maaier, trekker en opraapwagen bijvoorbeeld. Of met de nieuwste vinding van het Maaslandse Lely. De Exos is niet meer dan een zelfrijdende versie van die versgrascombinatie. Net als andere robotvindingen vermindert de Exos de arbeidsbehoefte die nodig is om het gras op te halen. Daardoor kun je jezelf meer richten op het samenstellen van het juiste rantsoen. Natuurlijk, met de focus op een hoge productie dreigt het gevaar dat de hoogwaardige producten ervoor zorgen dat de voerkosten de pan uit rijzen. Datzelfde geldt overigens ook voor de aanschaf van robottechniek. Het verleden toont aan dat de kosten om een liter melk te produceren er fiks door stegen. Niet alleen het doorrekenen van het rantsoen is noodzaak, ook het financiële plaatje van de aanschaf van zo’n versgrasrobot moet tot in den treure worden bekeken. En valt dat dubbeltje dan de goede kant op, dan blijft er naar alle waarschijnlijkheid voldoende tijd over om goed te eten.

Gerelateerde artikelen