Het Isreaelische Afimilk toont tijdens Eurotier de Synergie melkrobot. Het systeem bestaat uit meerdere robotarmen die over een rail op de melkstand heen en weer rijden en zo de koe voorbehandelen, aansluiten en dippen.
Melkmachines en -robots verzamelen een grote hoeveelheid data. Met behulp van kunstmatige intelligentie adviseert een model over diergezondheid of over reparaties die aanstaande zijn. Dat is niet alleen voordelig voor veehouders, maar ook voor leveranciers en fabrikanten.
Bijna de helft van de veehouders met een DeLaval-melkrobot kocht daar de Repro-module bij. Tochtigheid blijkt daarmee nauwkeurig te zien, net als dracht. Een dubbele check bij afwijkingen blijft wel nodig.
Emmy Heilersig (28) is de dertiende generatie melkveehouders op het bedrijf in Markelo (Ov.) dat ze samen met haar ouders runt. De twee nieuwe robots melken 125 koeien. Bij het bedrijf hoort 61 hectare grond. Het rollend jaargemiddelde ligt rond de 10.000 liter met 4,4 procent vet en 3,65 procent eiwit.
Emmy Heilersig runt samen met haar ouders een melkveebedrijf in Markelo (Ov.). Het bedrijf melkt ongeveer 125 koeien en doet dat sinds april met robots.
Het Zweedse Wedholms introduceert een melkkoeltank die CO2 gebruikt als koudemiddel. De koeltanks zijn leverbaar met een inhoud van 3.200 tot 30.000 liter en zijn geschikt voor systemen met 1 tot 8 melkrobots.
Het aantal automatische melksystemen is verder gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Qlip. Op de meetdatum (3-3-24) waren er in Nederland 4.995 melkveebedrijven met een automatisch melksysteem.
Melkwinningsadviseur Johan Grolleman bespreekt tijdens Melken voor Morgen enkele casussen en praktijkervaringen waarin de oplossing voor uiergezondheidsproblemen werd gevonden in de melktechniek, zowel op conventioneel als automatisch melkende bedrijven.
Een automatisch melksysteem dat te snel aansluit kan resulteren in melkafgifteproblemen bij de koe. Een melker die de automatische afname zijn werk niet laat doen, werkt uier- en speengezondheidsproblemen in de hand. Johan Grolleman vertelt wat je bij twijfels wel en niet moet doen.
Melkmachinefabrikant Boumatic Group verbeterde de melkrobot die de fabrikant onder de merken Boumatic, SAC en Hokofarm verkoopt. De Gemini Up heeft een verbeterde melkstroom wat voor een beter melkproces moet zorgen, claimt de fabrikant.
De robot van Boumatic melkt al ruim tien jaar tussen de achterpoten door. Nadat de fabrikant recentelijk een update heeft doorgevoerd, tonen gebruikers zich enthousiast over de Gemini-robot.
De visgraat melkstal is nog altijd het meest gebruikte melksysteem op Nederlandse melkveebedrijven. Het verschil met het aantal melkrobot is wel weer kleiner geworden. Dat blijkt uit onderzoek van AgriDirect onder 2.500 melkveehouders.
De Deense melkmachinefabrikant SAC stopt per direct met de verkoop van de Futureline Elite-melkrobot. In plaats daarvan voert SAC nu de Gemini van moederbedrijf Boumatic, maar dan in de SAC-kleuren.
In het afgelopen jaar is het aantal automatische melksystemen in de Nederlandse melkveehouderij met 166 stuks gestegen. Uit cijfers van stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties blijkt verder dat er eind december 15.489 actieve melkveebedrijven zijn geregistreerd.
Door warme winters was de aandacht voor vorstpreventie van de robot de laatste jaren wat verslapt. De vorst in februari van dit jaar was een wake-up call voor veehouders. Hoe bereid je de melkrobot voor op vorst?