Het Isreaelische Afimilk toont tijdens Eurotier de Synergie melkrobot. Het systeem bestaat uit meerdere robotarmen die over een rail op de melkstand heen en weer rijden en zo de koe voorbehandelen, aansluiten en dippen.
De elektrisch aangedreven robotarmen rijden over een rail met tandheugel die in het midden op de vloer van de melkstand van de zij-aan-zij rapid-exit melkstal is geplaatst. De rail is ongeveer 10 centimeter hoog en hindert de koeien dus wel enigszins bij het inlopen van de melkstal. Staan de koeien op hun plaats dan komen de robotarmen vanaf hun parkeerplaats op de kop van de melkstal in actie. Er is er eentje voor zes koeplaatsen. Allereerst behandelt de arm de koe voor. Daarvoor pakt het een borstel uit de houder die aan de melkrand is gemonteerd. De borstel heeft zijn eigen batterij en wordt in de houder opgeladen. Nadat de borstel in de grijpers van de robotarm hangt wordt de borstel, net als de camera op de robotarm met een waterstraal schoon gemaakt. Vervolgens maakt de arm de spenen schoon en stimuleert het uier. Daarna behandelt de arm nog vijf koeien en brengt het de borstel weer naar de houder. Dan is het tijd om de tepelbekers aan te sluiten. De arm pakt er twee op en sluit eerst rechts achter en rechts voor aan om vervolgens nog twee tepelbekers uit de houder te pakken en die aan te sluiten. Is de koe uit, dan neemt de automatische afname de tepelbekers af, net zoals dat in een gangbare melkstal het geval is. De arm pakt een dipbeker en dipt de koe. Een sensor houdt in de gaten of de beker nog gevuld is, zodat de arm nog vijf koeien kan dippen.
Gekleurde lampen bij iedere stand geven aan of het systeem rust, melkt of een storing heeft. Afimilk raadt aan dat er nog altijd een melker aanwezig is, die eventuele storingen opheft of toestemming geeft om een biestkoe te melken nadat hij bijvoorbeeld een dumpemmer heeft aangesloten.
Maximaal kunnen per stand zes robots gemonteerd worden, waardoor een 2×36 zij-aan-zij stal gerobotiseerd kan worden. Is dat een Afimilk melkstal, dan kan het systeem aangesloten worden op de bestaande elektronica van het merk. Wel moet er een nieuw kabinet met tepelbekers en melkslangen geïnstalleerd worden. De installateurs hangen het met een snelwisselsysteem aan de putrand, wat onderhoud gemakkelijker moet maken.
Volgens Afimilk is de Synergy robot vooral geschikt voor bedrijven met meer dan 300 koeien en kan een enkele robot arm zo’n 20 koeien per uur melken. Daarmee is de capaciteit hoger dan van bestaande melkrobots, terwijl een enkel systeem ongeveer even duur is. Het systeem draait al op twee bedrijven in Israël. Volgend jaar komen daar bedrijven in Tsjechië, Italië, Hongarije, Denemarken en Duitsland bij.
De robotarm pakt twee melkbekers uit het melkrek en sluit die een voor een aan. Eerst de achterste dan de voorste.
De borstelset maakt de spenen schoon en is voorzien van zijn eigen accu, die wordt opgeladen als hij niet wordt gebruikt.
De dipbeker is voorzien van een sensor die de hoeveelheid dipmiddel meet. Is de beker bijna leeg dan wordt hij tussen de dipbeurten door in zijn houder gevuld.