Blog

‘How NOT to treat your soil’

201407_sander_bernaertsIk kon pas geleden niet anders dan erkennen dat Nederland een ontwikkelingsland is als het gaat om de omgang met de bodem…

Aanleiding was een mail, rondgestuurd door een autoriteit op het gebied van bodemvruchtbaarheid, met als onderwerp: ‘Classic example of how NOT to treat your soils!’ Hierin een link naar youtube. In het filmpje is te zien hoe snijmaïs geoogst wordt onder zeer natte omstandigheden. Grote trekkers, hard rijden, flink slippen en vooral doorgaan ook al is het te nat. Het filmpje komt uit Nederland en tja…. een uitzondering is het hier eigenlijk niet.

In het filmpje is ook te zien dat een trekker + wagen wordt geduwd door een trekker in zijn achteruit. Behalve dat iedereen hoort te weten dat de tractie op deze manier niet veel hoger is dan nul, wil ik het niet over de techniek hebben.

Het filmpje illustreert de desinteresse van velen voor de bodem. We rijden het kapot en daarna trekken we er twee keer een woelpoot diep doorheen. Dan maar weer (tevergeefs) hopen op 18 ton droge stof. Geen weet van het verlies van draagkracht en waterinfiltratie door de intensieve bewerking. Geen vragen bij trekkers van 12 ton en karren van 30 ton. Wèl onderhandelen over loonwerkerstarieven en de prijs van het maïszaad. Een groenbemester is te duur en een vroeg maïsras geeft te weinig opbrengst.

Of illustreert het filmpje juist onwetendheid? Weten we het eigenlijk vaak niet meer onder dit soort omstandigheden? Dat is raar want dit is bijna elk jaar aan de orde. Genoeg mensen die weten of je 1,5 of juist 2 liter laddok moet spuiten. Maar wat als het gaat om dit soort vragen? Wat te doen? Wachten met oogsten? Wel of niet bewerken? Diep woelen of juist niet? Wie weet het?

Desinteresse of onwetendheid: Misschien zijn we inderdaad een ontwikkelingsland….

Zoekterm in youtube: “modderen in de maïs”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Sander Bernaerts
Over Sander Bernaerts
Sander Bernaerts is opgegroeid op een gemengd bedrijf (tuinbouw + varkens). Na de HAS werkzaam geweest als vertegenwoordiger in gewasbescherming. Sinds 2000 teelt- en bedrijfsadviseur voor (voornamelijk) de biologische teelt. Sinds kort zelfstandig onder de naam Naturim. In de advisering nadrukkelijk bezig met grondbewerking, zaaibedbereiding, zaai- en planttechniek en mechanische onkruidbestrijding. Zijn persoonlijke drijfveer is het bereiken van een levende en gezonde bodemvruchtbaarheid. Hierdoor zijn rijpadenteelt en conserverende landbouw (NKG) belangrijke specialisaties. Sander is actief in CTF-europe (netwerk Controlled Traffic Farming). Daarnaast is hij actief betrokken bij de kennisontwikkeling van NKG in Nederland. Cursusleider van vele NKG cursussen en initiator van diverse machinetesten.

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.