Her en der in het land worden standaardtrekkers voorzien van accu’s zodat ze zonder de CO2 veroorzakende dieselbrandstof hun werk kunnen doen.
Als ik collega’s vraag wat ze zo mooi vinden aan boeren, dan krijg ik als antwoord ‘de vrijheid om eigen keuzes te maken’. Maar ook het werken met de jaargetijden, de elementen en geavanceerde techniek staan in het lijstje. En je kunt na schooltijd een kopje thee drinken met de kinderen.
Stel je bent boer en nog geen 41 jaar. Dan klinkt de 75 procent subsidie die je kunt krijgen uit het groen-economisch herstelpakket natuurlijk als muziek in de oren. De subsidiepot is in het leven geroepen om de landbouw na de coronapandemie economisch sterker te maken. Mooi, ware het niet dat de minimale subsidie 25.000 euro is. Dat betekent dat je zo’n beetje 33.000 euro moet investeren wil je in aanmerking komen. Bovendien zijn verschillende fabrikanten en importeurs al in de verleiding gekomen her en der wat te sleutelen aan de prijslijst.
Zet een vriendelijk gezicht op, poets de schoenen, kam de baard en begin niet over politieke onderwerpen. Wie een goede eerste indruk wil achterlaten, kan daar zelf veel aan doen. Je hebt immers maar één kans voor die eerste indruk. En ja, dat is bij machines ook het geval. Na een halfuur demonstreren hebben de […]
Het was februari 2015 toen in de media werd gemeld dat er een nieuwe Nederlandse trekkerfabriek zou komen. Tenminste, als het aan mij lag. Een ambitieus plan, maar ook een plan die zou staan of vallen met mijn vasthoudendheid. En dat is ook gebleken.
De waterstofprojecten buitelen over elkaar heen. Ik lees over een mega-waterstofproject in de Eemshaven, het maken van waterstof op de Noordzee, miljoenen kostende onderzoeken in de haven van Hamburg en over nieuwe waterstoffabrieken in China. Het is maar een greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Waterstof is hot. En dat wordt tijd. Ook […]
Als je mijn zoon Stein vraagt wat hij het liefst wil eten, staan pannenkoeken met stroop en spek bovenaan zijn lijstje. Yvonne gaat voor een couscoussalade en mij kun je wakker maken voor een zuurkoolovenschotel. Met gehakt… Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat zie je ook als je de resultaten van onze enquête naar de landbouwrobot […]
Een dealer in de buurt is goud waard. Zo’n bedrijf waar je snel naartoe kunt voor een onderdeel, waar je de trekker even kunt neerzetten voor een reparatie of waar je terecht kunt voor advies. Gewoon omdat ze jou en jouw bedrijf goed kennen. Het is intussen alweer tien jaar geleden dat LandbouwMechanisatie schreef over […]
De eTrac is een onbemande robottrekker zonder standaard hef, aftakas, diesel en hydrauliek, kan dat eigenlijk wel?
Omdat landbouwmechanisatie een levensduur heeft van meerdere jaren, hierbij een blik vooruit met de invloed van veldrobots op de bestaande verkoop. Een blik vanuit taakperspectief, vanuit andere sectoren.
In de industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamde cobots, robots die samen werken met de mens. In Europa is Universal Robots uit Denemarken de grootste leverancier van dit soort cobots.
Inmiddels zitten we toch echt midden in het seizoen – kans genoeg om een veldrobot aan het werk te zien. Op het NOS-journaal is er al een veldrobot voorbijgekomen, al kwam die op mij nog wat houterig over. Ook weet ik dat er al veel meer rondrijden, die zich soepel over de akkers bewegen.
Sinds begin 2018 zijn we bezig met de ontwikkeling en bouw van een eerste prototype van de eTrac, een elektrisch aangedreven onbemande robottrekker voor de fruitteelt en groenonderhoud. Daarvoor zijn we continu op zoek geweest naar de juiste componenten die we kunnen gebruiken om de eTrac tot een geheel te maken waarbij er geen vragen mochten zijn over de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze componenten.
Het zaaiseizoen is nu volop aan de gang in West Australië, Zuid Australië, Victoria en New South Wales. Traditioneel begint het zaaien van graangewassen op ANZAC dag, 25 april. Vandaag de dag begint het zaaien steeds vroeger, en er zijn daarvoor verschillende redenen.
Op het Smart Farming congres in Dronten kwam de vraag: “Waarom is het nou zo moeilijk en waarom is het er nog niet? Goedkope arbeiders kunnen wel schoffelen.” Een mooie vraag. Met andere woorden: Hoe staat het er vandaag de dag voor met veldrobottechniek in vergelijking tot wat een mens kan?